Carles Riera (CUP): «David Fernàndez podria ser un molt bon candidat»

Avisa Torra que «més val convocar eleccions» després de la sentència del judici del procés que prolongar la mateixa situació política

20190719 446480 cupfernandezmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El diputat de la CUP en el Parlament Carles Riera ha assegurat en una entrevista amb Europa Press que l’exdiputat cupaire David Fernàndez “podria ser molt bon candidat” de cara a unes eleccions catalanes.

El que va ser cap de llista les últimes eleccions ha recordat la recent reforma de la CUP que amplia el nombre de mandats, pel que un dels seus membres pot repetir en un càrrec supramunicipal: ara poden fer-ho dos mandats.

La CUP té en compte que en les últimes legislatures s’han precipitat les eleccions i que no s’han esgotat els mandats, per la qual cosa compten com un mandat tot aquell que superi els dos anys. Riera remarca que l’organització ha fet aquest canvi, però “no ha començat a parlar de noms”.

Segons el diputat, la CUP manté els seus criteris de “no professionalització i no institucionalització” dels seus càrrecs electes i manté facilitar el relleu amb persones noves. Amb tot, també han escoltat les veus internes i externes que demanen “donar més recorregut a la creació i la consolidació de referencialitats internes i públiques, i donar més recorregut i temps a l’acumulació i transmissió d’experiència”, per la qual cosa combinaran els dos perfils.

A disposició de la CUP

Ara, quan abordin el debat dels noms, podrien repetir membres d’anteriors legislatures de la CUP en el Parlament, cosa que inclou Riera mateix. A la pregunta de si ell ho faria, s’ha posat “a disposició del partit”.

Estic a disposició de la CUP per al que la CUP decideixi. És una actitud militant generalitzada en totes les persones de la CUP, que estem sempre disponibles”, tot i que ha insistit que no estan en aquella fase, sinó en la de redirigir l’estratègia del partit.

Passar del bloqueig a l’acció

En aquest sentit la CUP va celebrar diumenge passat una Assemblea Nacional, de la que va sortir un document que acabarà de tancar-se a finals de juliol, quan s’acabin de votar les esmenes vives després del conclave. D’aquella trobada, els cupaires ja surten amb algunes idees clares, com ser un actor determinant en l’autodeterminació, passant de l’activitat parlamentària de bloqueig a la proactiva i exercint de corretja de transmissió amb el carrer, on cridaran a la mobilització continuada i a la desobediència civil.

Els cupaires consideren que el projecte independentista que representen JxCat, ERC i el Govern va quedar “esgotat” des del 3 d’octubre del 2017. Ells proposen no caure en la resignació, recuperar els resignats, i treballar per situar l’independentisme com a garantia de drets socials, civils i polítics, per aconseguir ampliar-lo per l’esquerra.

Al ser preguntat per Fernàndez, Riera ha dit que “és una persona que tant des del punt de vista intern com extern està en unes condicions molt bones per contribuir a aquesta nova etapa; un bon perfil, una persona adequada per construir”.

Eleccions o conflicte

Sobre si creu que el president de la Generalitat ha de convocar eleccions, ha plantejat que, quan el Suprem dicti sentència contra els impulsors de l’1-O, si s’ha de continuar amb la mateixa situació política “més val convocar eleccions”.

“Si ell pretén no convocar eleccions per continuar en la mateixa situació política que estem, és continuar innecessàriament una situació agònica i improductiva políticament”, ha dit.

També ha afegit que tindria sentit no convocar-les si pretén iniciar després de la sentències del Suprem una fase de “conflicte, mobilització social i confrontació institucional”.

Polítiques reals contra gestos simbòlics

Notícies relacionades

A més, alerta als grups independentistes que la batalla simbòlica que han mantingut fins ara podria ser “contraproduent si no s’acompanya d’unes mesures concretes, de polítiques reals”, que Riera considera que no s’han donat des d’aquell 3 d’octubre.

Després de la resolució del TC anul·lant la reprovació al Rei aprovada en el Parlament, a la pregunta de si tornarien a presentar-la, ha contestat: “Anirem amb molt de compte de no portar la batalla política cap a accions simbòliques. Fa temps en què la batalla simbòlica ha sigut molt important. Considerem que això ha arribat a cert sostre”, tot i que ha afegit que això no descarta que la tornin a presentar.