Vox proposa reconvertir l'Institut de la Dona en el de la "violència intrafamiliar"

Justifica la proposta perquè la violència afecta les dones però també homes, gent gran i nens

El PP-A assegura que "no està previst" i el PSOE assegura lamentant-se que la ultradreta "ensenya la poteta" per als pròxims pressupostos regionals

48456081 60

48456081 60

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Els pressupostos autonòmics de la Junta d’Andalusia per al 2019, els primers no socialistes, tiraran endavant aquest dijous gràcies al recolzament de Vox, que deixa clar que es tracta d’uns comptes “de transició” i que els veritables canvis arribaran en els de l’any que ve. I la seva proposta, com van deixar clar en el debat parlamentari final aquest dijous, torna a girar entorn dels capítols que ells consideren més ideològics, com la violència de gènere. Així, la formació ultradretana va demanar aquest dijous “reduir i fiscalitzar”l’actual Institut Andalús de la Dona (IAM) per reconvertir-lo en un institut de víctimes de la violència intrafamiliar. Des del PP-A han explicat que Vox té "dret a reclamar” aquest canvi, però que "no està recollit ni està previst que es faci”en l’acord pressupostari subscrit entre les dues formacions i també amb Cs.

La diputada Ángela Mulas va ser l’encarregada de posar veu a aquesta proposta en el torn de les esmenes de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Socials. En la seva intervenció en el ple, Mulas es va congratular que els comptes d’aquest any ja incloguin, com van reclamar, la posada en marxa d’un telèfon contra la violència intrafamiliar.telèfon contra la violència intrafamiliar I això malgrat que a la regió ja funcionen diverses línies específiques per atendre el maltractament a menors, a persones grans i, òbviament, dones víctimes de la violència masclista i altres víctimes en general.

No obstant, Mulas va anar més enllà i va insistir en la“necessitat”de canviar aquest terme de violència de gènere pel d’intrafamiliar, amb l’argument que la violència “afecta moltes dones, però també homes, gent gran i nens”, abundant en la seva tesi negacionista de les agressions masclistes a dones pel simple fet de ser dones. Un terme, es va felicitar, que “ja s’està aplicant” en l’administració andalusa després de les negociacions entre Vox i el Govern del PP i Cs per tirar endavant els pressupostos regionals.

Reduir ajuts al "feminisme radical"

De moment, i a tall d’aperitiu del que l’espera a l’executiu andalús a la tornada de l’estiu, quan es posi de nou a elaborar els comptes per al 2020, Vox demana ja el canvi de nom de l’Institut Andalús de la Dona (IAM), i reduir aquesta àrea específica, a més de reclamar que es deixin de subvencionar les entitats que fomenten “el feminisme radical”,que “no està interessat a ajudar la dona en situació de violència” i “només utilitza la dona com a instrument polític”. No és la primera vegada que Vox es mostra especialment crític contra l’IAM i qüestiona la seva utilitat social, al·legant que només el 3% de les subvencions públiques que rep pararà les víctimes. El gruix, mantenen, es destina a sufragar l’estructura muntada per dirigents afins a l’anterior govern socialista i càrrecs a dit per aquest.

Notícies relacionades

A més, la diputada regional va rebutjar des de la tribuna les lleis que, va dir, “criminalitzen els homes” i acaben amb la presumpció d’innocència, en al·lusió a les denúncies per la violència masclista. Mulas va reprendre fins i tot l’argument de les denúncies falses, que la seva formació xifra en el 87% de les presentades perquè aquest és el percentatge de les denúncies arxivades. Obvien que moltes de les víctimes no ratifiquen les denúncies, però Vox considera que en realitat són casos de dones “que han denunciat i no han pogut provar-ho”. En aquest sentit, va advocar, a més, per “dissuadir” les dones que posin “denúncies falses o instrumentals” que no fan res més que “restar credibilitat” a la legislació vigent i “perjudicar les que sí que ho necessiten”.

PSOE: "Vox ensenya la poteta"

La intervenció de la diputada de Vox es produeix just un dia després del’últim assassinat masclista a Andalusia, en què de nou la víctima no havia denunciat ni constaven antecedents de maltractaments. Després d’escoltar Mulas, des delPSOE han ressaltat que els comptes del 2019 són “un assaig” i que “Vox està ensenyant la poteta” del que vindrà en els pressupostos per l’any que ve. “Qualsevol dona que sigui víctima de violència de gènere a Andalusia que no busqui resposta en aquest govern, perquè no el trobarà”, van assegurar. Des d’Endavant Andalusia,  per la seva banda, van recordar que només el 2018 es van comptabilitzar al Ministeri de Justícia 7.000 agressions masclistes a les dones, i van considerar que “la cosa s’ha posat bastant més complicada per a les dones a Andalusia amb aquests pressupostos”. Així, van lamentar que no inclouen fons propis per a violència masclista i que els únics recursos en aquest capítol són “els que provenen dels 15 milions del Pacte d’Estat”.