Estrasburg rebutja indemnitzar familiars de presumptes etarres assassinats pels GAL

El Tribunal Europeu de Drets Humans considera que no poden ser considerats víctimes del terrorisme

lasa-y-zabala

lasa-y-zabala

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha rebutjat que els familiars de presumptes etarres assassinats pelsGAL  i el Batallón Vasco Español puguin ser considerats víctimes del terrorisme a efectes de rebre una indemnització per part de l’Estat.

La decisió donada a conèixer aquest dijous pel tribunal amb seu a Estrasburg considera que la presumpció d’innocència recollida en l’article 6.2 de la Convenció Europea de Drets Humans no es pot aplicar a un procediment de compensació a familiars de les persones assassinades a França.

El tribunal respon així a la reclamació presentada per María Cristina Larrañaga, Karmele Martínez Agirre i Nagore Otegi Martínez, María Antonia Ibarguren Astiagarraga, Mikel i Xabier Etxaniz Maiztegui, Ignacia Lizarraga Albaburu, María Belén Aguilar Pérez i Ugaitz i Aitor Elizarán Aguilar, tots ells parents de les víctimes o víctimes d’aquelles dues organitzacions.

Notícies relacionades

Entre ells hi ha casuística diversa, ja que en alguns casos es tracta de persones que reclamen accés a una indemnització que sempre se’ls va negar per entendre que un etarra no pot generar compensatòria com a víctima del terrorisme. En altres casos el que demanen és l’ampliació de la quantia en els termes que va establir la Llei de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes del Terrorisme de l’any 2011. Respecte als primers casos, el TEDH nega que els pugui donar tal consideració de víctimes del terrorisme.

Tots tenen en comú que van rebre una negativa a les seves pretensions a Espanya perquè es considera que un terrorista no pot generar indemnització com a víctima del terrorisme en aquests termes, segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press. La qüestió és que la pertinença a ETA en tots els casos era presumpta, ja que cap d’aquests assassinats pels GAL o el BVE havia sigut jutjat i condemnat com a tal.

Temes:

ETA Terrorisme