CONSTITUCIONAL

El TC permet que menors transsexuals canviïn el seu gènere en el Registre

Declara nul·la per deu vots a dos la norma que obligava a esperar que tinguessin 18 anys

La sentència preveu que puguin sol·licitar-ho si tenen prou maduresa i una situació estable de transsexualitat

zentauroepp46750595 barcelona 28 01 2019  barcelona   concentraci n delante el c190411214200

zentauroepp46750595 barcelona 28 01 2019 barcelona concentraci n delante el c190411214200

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ple del Tribunal Constitucional ha anul·lat per inconstitucional la norma que impedia que els menors transsexuals poguessin canviar el seu gènere en el Registre Civil abans de complir la majoria d’edat, tot i que tinguessin "prou maduresa" i es trobessin en una situació estable de transsexualitat". La decisió del Constitucional s’ha produït per deu vots contra dos, els de la vicepresidenta del tribunal, Encarnación Roca, i el magistrat Alfredo Montoya, que explicaran en vots particulars la seva discrepància amb la decisió de la majoria.

La sentència, de la qual ha sigut ponent el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i que es coneixerà íntegrament en els pròxims dies, considera inconstitucional el precepte de la llei reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones que impedeix als menors transsexuals "amb prou maduresa" i que es trobin "en una situació estable de transsexualitat" puguin sol·licitar el seu canvi de sexe en el Registre Civil i els obliga a esperar a tenir 18 anys per sol·licitar-ho. La proposta de resolució inicial de González Rivas era partidària d’avalar el precepte legislat pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, però va modificar el seu criteri al llarg de les deliberacions. 

Dubtes del Suprem

El ple estima així la qüestió d’inconstitucionalitat que havia plantejat la Sala Primera del Tribunal Suprem respecte del paràgraf primer de l’art. 1.1 de la Llei 3/2007, de 15 de març, reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones. El Suprem argumentava que tenia dubtes que la restricció legal quan afectava un menor d’edat amb prou maduresa, que realitza una petició seriosa per trobar-se en una situació estable de transsexualitat, pugui superar el judici de necessitat i de proporcionalitat. 

Notícies relacionades

La majoria dels magistrats del TC comparteixen que la restricció legal enjudiciada, en la seva projecció respecte dels menors d’edat amb "prou maduresa" i que es trobin en una "situació estable de transsexualitat", representa un grau de satisfacció més reduït de l’interès superior del menor d’edat perseguit pel legislador i per això, aprecia la vulneració del principi de desenvolupament de la personalitat, recollit a l’article 10.1 de la Constitució i del dret a la intimitat, del 18.1.

La part dispositiva de la sentència estima la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada en relació amb el primer precepte en la mesura que inclou en l’àmbit subjectiu de la prohibició els menors d’edat amb "prou maduresa" i que es trobin en una "situació estable de transsexualitat". El primer punt de l’article 1 de la norma estableix que "tota persona de nacionalitat espanyola, major d’edat i amb prou capacitat per a això, podrà sol·licitar la rectificació de la menció registral del sexe". A partir d’ara, si té prou capacitat per a això no serà necessari que sigui major d’edat.