EL DILEMA CATALÀ

Òmnium crida a la «desobediència civil col·lectiva» si condemnen els presos per l'1-O

Cuixart reclama el sobiranisme que «faci de la pràctica de la no-violència la seva arma principal»

Mauri demana que l'eslògan 'Ho tornarem a fer'' sigui una «guia per als pròxims mesos i anys»

jregue48604384 barcelona 12 06 2019  pol tica omnium instala en arc de trio190613171938

jregue48604384 barcelona 12 06 2019 pol tica omnium instala en arc de trio190613171938 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Òmnium Cultural s’ha encomanat instruir-se en la “desobediència civil”. El president de l’entitat, Jordi Cuixart, empresonat des de fa més de 20 mesos, va idear unes jornades que s’han inaugurat aquest dijous en què busquen compartir experiències sobre aquestes tàctiques. En una carta dirigida als assistents, ha tornat a insistir en l’eslògan ‘Ho tornarem a fer’, que va pronunciar en l’al·legat final davant del Tribunal Suprem i que s’ha convertit en un emblema, i ha cridat al sobiranisme a abocar-se als carrers i “fer de la no-violència la seva arma principal”. 

“Ho tornarem a fer, sí, amb mobilització constant, perseverant i plena de coratge. I, sobretot, que mai res ni ningú us tregui el somriure. Recordeu, l’única batalla que es perd és la que s’abandona”, ha postil·lat. Cuixart ha escrit un llibre amb aquest títol, que es presentarà el pròxim 11 de juliol i que segueix la doctrina que “la solució al problema de l’obediència cega és la desobediència civil”.

El portaveu de l’entitat, Marcel Mauri, ha defensat que “Cuixart i la resta de presos estan empresonats per haver exercit els drets fonamentals” i ha avisat que “condemnar els presos polítics implica criminalitzar aquests drets”. “I si ho fan, si condemnen aquests drets, creiem que tenim l’obligació de tornar a exercir-los”, ha etzibat davant de l’atenta mirada del president de la Generalitat, Quim Torra, assegut a primera fila.

torra omnium / periodico

Mauri ha insistit que forma part del “compromís cívic i l’obligació moral” defensar aquests drets “quan són vulnerats, quan són jutjats i, com tot sembla indicar, quan són condemnats”, ha reflexionat, en al·lusió a l’espera d’una sentència que s’augura contundent. “El ‘Ho tornarem a fer’ ha de ser una guia per als pròxims mesos i anys”, ha puntualitzat.

Notícies relacionades

El també vicepresident d’Òmnium ha assegurat que l’entitat ha patit una “època intensa de repressió”, amb multes de fins a 400.000 euros que “s’ha negat a pagar”, amb el “segrest” de la seva revista, amb dos registres per part de la Guàrdia Civil a la seu al carrer Diputació de Barcelona i amb l’empresonament del seu president, Jordi Cuixart. “La regressió de drets va molt més enllà de l’independentisme”, ha defensat, i ha recordat els casos de rapers condemnats per la lletra de les seves cançons, “més de 200.000” activistes sancionats sota la llei mordassa i les traves administratives amb què es troba el vaixell de rescat Open Arms al Mediterrani i la detenció de la seva capitana, que ja es troba en llibertat. “En aquest context creiem necessari formar-nos com a societat en un instrument legítim per transformar realitats injustes com és la desobediència civil, que sempre és col·lectiva i no-violenta”, ha afegit.

A les jornades que se celebren al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, participarà la cofundadora de Madres Plaza de Mayo, Nora Cortiñas; el primer objector de consciència de l’Estat, Pepe Beúnza; la portaveu de Fridays for Future de Barcelona, Aitana Ralda; els activistes David FernàndezItziar González Arcadi Oliveres; l’advocada i codirectora d’Irídia, Anaïs Franquesa; el membre de l’equip de defensa de Cuixart, Benet Salellas, i el president d’Advocats Europeus Demòcrates (AED), Robert Sabata.