SE SABRÀ A LES 12 H

Sánchez intentarà persuadir Iglesias en la recta final

Tot apunta que la investidura serà el 23-J, per esprémer el marge negociador

Podem, ERC, el PNB i Compromís esperen que el PSOE els citi per a l'última ronda

undefined48714720 spain s prime minister pedro sanchez arrives for the europea190620154618

undefined48714720 spain s prime minister pedro sanchez arrives for the europea190620154618 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez busca una escletxa de possibilisme per la qual es coli el recolzament d’Unides Podem a la seva investidura, una cita que tot apunta que podria ser el 23 de juliol, tot i que res és inequívoc fins que aquest dimarts el cap de l’Executiu en funcions comuniqui oficialment la data a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Ho farà des de Brussel·les, per telèfon, ja que l’ajornament de la cimera de líders europeus que ha d’acordar el repartiment de càrrecs de la UE li impedeix tornar a Madrid. Tot i que Sánchez posa en marxa el compte enrere sense els recolzaments imprescindibles per repetir a la Moncloa, aspira a persuadir Pablo Iglesias en la recta final. No està disposat a cedir a la vicepresidència que –diu el Govern– reclama el líder morat, però en l’Executiu admeten que a partir d’ara arrenca l’“alta negociació” i “tot començarà a recol·locar-se”. El podemista apunta a carteres socials.

Sánchez, que ha encadenat el viatge al G-20 (el Japó) amb la cimera europea, trucarà a Batet abans d’entrar a les onze del matí en la reunió amb els seus homòlegs a Brussel·les per anunciar-li la data d’investidura. Serà la presidenta del Congrés la que comuniqui aquesta decisió als portaveus dels grups parlamentaris i, a continuació, la farà pública en roda de premsa. A partir d’aquell moment, s’espera que el PSOE convoqui els partits a una nova ronda de negociacions. De moment, no ha citat oficialment els seus aliats potencials (Unides PodemPNB, ERC i Compromís), tot i que bé és cert que les converses més fructíferes solen ser les que es guarden amb sigil. El PP i Cs segueixen enrocats en el 'no'.

Fonts socialistes estan apuntant des de fa dies que l’opció més versemblant per a la investidura és que el ple comenci dimarts 23-J, la qual cosa concediria al cap de l’Executiu pràcticament tres setmanes més per persuadir els seus aliats potencials. Malgrat que aparentment les negociacions estan trencades amb el seu “soci preferent”, el Govern creu que hi ha possibilitats d’arribar a una entesa. “Fins ara només hi ha hagut un tempteig. Demà [per dimarts] comença el moviment, l’alta negociació, la fase de la veritat, comença ara”, afirmen. 

Fórmules creatives

S’ha de veure si amb el tic-tac de la investidura emergeixen fórmules creatives en l’estructura del Govern de cooperació. Fins ara Sánchez ha ofert a Unides Podem càrrecs intermedis (secretaries d’Estat) però Iglesias continua exigint una coalició i això passa per ministeris que, desitjaria, fossin transversals. En converses discretes fonts pròximes al líder morat han suggerit que estarien còmodes en àrees com Treball i Canvi Climàtic, carteres socials en les quals poder posar el segell de Podem.

Notícies relacionades

On no sembla haver-hi possibilitat de canvi de posicions és a la dreta. El president del PP, Pablo Casado, va utilitzar aquest dilluns un to molt dur per insistir que no col·laborarà "activament ni passivament" a desbloquejar l’actual situació si el PSOE no rectifica la seva trajectòria dels últims 15 anys en què considera que aquest partit ha ficat Espanya en un "laberint", informa Pilar Santos. El PSOE “ha de rectificar”, va avisar, i deixar de considerar “nacionalistes i radicals” com a “socis preferents”.

L’expresiente José María Aznar va recolzar el ‘no’ de Casado a aplanar la investidura. Es va queixar dels “jocs tàctics” del dirigent socialista i el va instar a assumir de veritat la responsabilitat que ha acceptat i provi d’aconseguir una majoria. “El que hagi de negociar, que negociï,” va sentenciar.