Aznar beneeix el no a Sánchez i l'acostament a Vox

L'expresident del Govern aplaudeix totes les "decisions" de Casado malgrat la patacada en les eleccions generals

L'actual líder del PP argumenta el seu rebuig de la investidura perquè el PSOE té "els nacionalistes i els radicals" com "a socis preferents"

zentauroepp48883909 san lorenzo de el escorial  01 07 2019  politica el presiden190701114553

zentauroepp48883909 san lorenzo de el escorial 01 07 2019 politica el presiden190701114553 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado i José María Aznar han inaugurat junts els tradicionals cursos de la fundació FAES a El Escorial. El present i el passat del PP continuen sintonitzats. L’expresident del Govern ha donat la seva benedicció a totes les "decisions" preses pel seu fillol polític, un gest que arriba després de diverses setmanes en què alguns dirigents del partit han aixercat la veu contra la dretanització del PP pel seu acostament a Vox i de l’enfonsament en les eleccions generals (de 137 a 66 escons). Un reconeixement que també inclou el no rotund de Casado a donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, davant d’alguns (pocs) companys de files que han insinuat que s’equivoca i que hauria d’ajudar el secretari general del PSOE que la legislatura es posi a caminar.

"Pablo Casado ha encertat en les decisions que marquen la trajectòria del PP i tinc plena confiança que ho continüi fent", ha declarat Aznar davant d’un centenar d’alumnes i periodistes congregats en una sala dels cursos d’estiu a la Complutense. I si algú recorda les flors que l’excap de l’Executiu va llançar durant uns quants anys a Albert Rivera, líder de Ciutadans, que se n’oblidi: Casado és el futur de la dreta, "l’únic que pot construir més d’hora que tard una alternativa real a l’esquerra", ha proclamat.

Aznar ha lamentat que Sánchez, malgrat haver acceptat ser andidat a la investidura, no demostri tenir "cap idea fundada" d’amb quina majoria "ha de comptar". "El que no entra en la lògica constitucional és llançar sobre els altres la mateixa responsabilitat d’aconseguir aquesta majoria ni exigir recolzaments gratuïts", ha emfatitzat, per afegir: "Els jocs tàctics han de tenir un límit i no estem per a aquestes diversions".

Recolzament ni actiu ni passiu

Després ha pres la paraula Casado. Amb el seu somriure gairebé perenne però amb un to molt dur, ha insistit que no col·laborarà "activament ni passivament" a desbloquejar l’actual situació del país si el PSOE no rectifica la seva trajectòria dels últims 15 anys en què considera que aquest partit ha ficat Espanya en un "laberint". L’actual president dels populars considera que l’augment de l’independentisme català va començar per la "deriva" del PSOE des que el 2003 va recolzar la reforma de l’Estatut català. Segons ell és el que ha creat la situació actual i ha convertit la política espanyola en "un caos sense una sortida aparent" en la qual el PP no ajudarà si els socialistes segueixen igual. El PSOE "ha de rectificar", ha advertit, i deixar de considerar els "nacionalistes i radicals" com "a socis preferents".

Notícies relacionades

"Contra el que alguns mitjans han volgut fer creure, a l’hora de la veritat mai s’ha verificat en els últims quinze anys l’existència d’un socialisme 'bo' davant un socialisme 'dolent’. L’hora de la veritat va ser l’hora de l’Estatut. L’hora de la veritat va ser l’hora de la crisi. L’hora de la veritat va ser el cop contra la llibertat a Catalunya. I l’hora de la veritat és avui Navarra. I en totes aquestes hores de la veritat i en moltes altres que es podrien esmentar, el socialisme ha actuat d’una peça, sense fissures ressenyables ni duradora", ha declarat.

Aquest to contrasta amb el que va exhibir Casado la setmana passada, quan va oferir "estabilitat" a Sánchez sempre que ell aconsegueixi els recolzaments per a la investidura pel seu compte.