PLE

El Parlament rebutja instar el Govern a renunciar a la DUI

Els independentistes també rebutgen tornar a assistir als òrgans multilaterals amb l'Estat

zentauroepp40954999 barcelona  15 11 2017  hemiciclo del parlament de catalunya 190619115229

zentauroepp40954999 barcelona 15 11 2017 hemiciclo del parlament de catalunya 190619115229 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Cambra catalana ha rebutjat aquest dijous una moció de Ciutadans en la qual s’exigia al Govern que "compleixi i faci complir la Constitució i l’Estatut" i que "renunciï a reiterar, ratificar, aplicar o implementar la Declaració Unilateral de Independència (DUI) i les lleis de desconnexió". 

Aquest punt ha sigut desdenyat per JxCat, ERC i la CUP; mentre que Cs i PPC han votat a favor, al costat de tres diputats del PSC. Vuit diputats socialistes no han votat i els comuns s’han abstingut al costat d’un altre socialista. I és que el repartiment de punts per dividir la votació blocs ha creat confusió i ha desorientat el grup del PSC, que pretenia votar a favor. Per això, han criticat que el president del Parlament, Roger Torrent, no hagi repetit la votació al constatar el "malentès".

El text, que ha sigut rebutjat per complet, també demanava que es respectin les lleis i les resolucions judicials, que l’Executiu de Quim Torra "rectifiqui la seva política d’exclusió i discriminació de tots aquells ciutadans que no comparteixen la seva ideologia" i que es respecti que "la sobirania nacional rau en el conjunt del poble espanyol". Tampoc ha prosperat que deixi d’utilitzar-se la terminologia "exiliat" i "pres polític" per dirigir-se a la cúpula de l’1-O.

Notícies relacionades

En un altre apartat es reclamava que el Govern torni a assistir alsòrgans multilaterals existents entre l’Estat i les Comunitats Autònomes, en el qual els independentistes han sigut els únics que han votat en contra. 

El Parlament tampoc ha reprovat els "intolerables i injustificats actes de violència i odi i atacs masclistes" de la jornada de constitució dels consistoris, ni les declaracions de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que va cridar "estúpida" i "espanyola" a una periodista quan es va descuidar el micròfon obert en una roda de premsa. Aquest mateix paràgraf assegurava que era una "actitud xenòfoba" i instava el Govern a "deixar de tenir relacions amb l’ANC i Òmnium Cultural com a interlocutors i aliats per fixar el rumb polític".