JUDICI AL PROCÉS

La fiscalia, contrària a consultar el TJUE sobre la immunitat europarlamentària de Junqueras

Considera innecessari plantejar la qüestió perquè no creu que hi hagi dubtes al tractar-se d'una competència nacional

Insisteix que el líder d'ERC només ha vist ajornada temporalment la garantia per assegurar el procés penal

zentauroepp48260632 graf5529 madrid  21 5 2019  el l der de erc  oriol junqueras190521142534

zentauroepp48260632 graf5529 madrid 21 5 2019 el l der de erc oriol junqueras190521142534 / Ballesteros

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La fiscalia del Tribunal Suprem no considera necessari consultar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l’abast i moment en què s’ha d’aplicar la immunitat de la qual disfruten els diputats europeus, i per això s’oposa a elevar una qüestió prejudicial per resoldre el recurs de súplica presentat pel líder d’ERCOriol Junqueras, contra la negativa de l’alt tribunal a permetre-li sortir de la presó per anar al Congrés a recollir l’acta que va obtenir en les eleccions del 26 de maig. 

L’informe fiscal reprodueix en gran part els arguments del que ja va presentar per oposar-se a concedir a Junqueras permís per acatar la Constitució davant de la Junta Electoral Central, primer pas per poder prendre possessió de l’escó del Parlament Europeu. El tribunal que el va jutjar juntament amb 11 acusats més li va negar l’autorització el dia 14 passat, a l’entendre que això podria suposar "un irreversible perill" per a les finalitats del procés seguit al Suprem, en el qual encara s’ha de dictar sentència. En canvi, la pèrdua del dret de participació política del processat pot ser simplement temporal en funció d’aquesta mateixa resolució.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el ministeri públic afirma que la concessió o denegació del permís de sortida sol·licitat per Junqueras "és de l’exclusiva competència de les autoritats nacionals sense que cap norma comunitària estableixi disposició o cap regla contrària a tal aplicació competencial o assigni aquesta funció al Parlament Europeu". I la negativa suposa "exclusivament un ajornament temporal de la seva efectivitat, fonamentat en la necessitat d’assegurar les finalitats del procés penal".

I hi afegeix que plantejar una qüestió prejudicial no és necessari quan el tribunal "hagi comprovat que no és pertinent o que la correcta aplicació del dret de la Unió s’imposa amb tal evidència que no deixa lloc a cap dubte raonable". En aquest cas, segons la fiscalia, no s’ha d’elevar consulta, ja que o es tracta d’una competència nacional (assoliment temporal i material d’immunitat en el dret espanyol que ja ha sigut delimitat pel Tribunal Suprem), o bé, en la part regulada per la Unió Europea, hi ha jurisprudència comptant per a la qual es considera que hi ha acte clar o aclarit".