TERCERA ONADA D'OFICINES

Exteriors, «sorprès» perquè la Generalitat obri noves delegacions

El ministeri que dirigeix Borrell estudia com s'ha d'ctuar davant aquesta nova decisió del Govern català

undefined46036731 madrid  26 11 2018  josep borrell  ministro de exteriores du190515010928

undefined46036731 madrid 26 11 2018 josep borrell ministro de exteriores du190515010928 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació s’ha mostrat aquest dimarts “sorprès” per la decisió de la Generalitat d’aprovar formalment la creació de tres noves delegacions a l’estranger –Tunísia, l’Argentina i Mèxic– sense esperar a rebre l’informe preceptiu del Govern, segons han informat fonts del departament que dirigeix Josep Borrell.

La Conselleria d’Acció Exterior de la Generalitat, a càrrec d’Alfred Bosch, ha informat el Govern central dels seus plans d’obrir aquesta tercera onada d’oficines –les anomenades ‘ambaixades’–, però no ha esperat a rebre l’informe, preceptiu tot i que no vinculant, i que requereix les opinions d’Exteriors, Política Territorial i Funció Pública.

Amb aquest panorama, el Ministeri d’Exteriors estudia com s’ha d’actuar davant aquesta nova decisió de la Generalitat. Totes les noves obertures de delegacions a l’exterior decidides pelGovern de Quim Torra han estat envoltades de polèmica i a tot això s’afegeix que Exteriors ja ha constatat que algunes s’han extralimitat en les seves funcions.

Tres tandes d’oficines amb polèmica

La primera onada, anunciada per Ernest Maragall l’estiu del 2018, va suposar la reobertura de les oficines a Londres, Berlín, Washington, Roma, Ginebra i París, tancades per l’aplicació de l’article 155 de la ConstitucióExteriors les va recórrer per la via contenciosa administrativa perquè la Generalitat no va demanar l’informe preceptiu, però el cas està al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La segona tanda d’oficines la componen les de Viena, Tallinn, Zagreb, Lisboa, Estocolm i Beirut. El novembre passat,Exteriors va informar en contra de la seva obertura, per considerar que el “seu objectiu clar i manifest, declarat de manera reiterada” per la Generalitat, és “recolzar finalitats manifestament contràries als principis i objectius de la política exterior d’Espanya”. No obstant, l’informe no és vinculant i la Generalitat va seguir endavant.

Notícies relacionades

Ara, aquest tercer grup de delegacions s’ha creat amb l’informe al Govern central sol·licitat, però sense esperar que hagi sigut emès.

L’obertura d’oficines autonòmiques a l’exterior necessita informe previ del Govern central en virtut d’una llei que es va aprovar quan José Manuel García-Margallo era al capdavant d’Exteriors.