ELS NOUS ALCALDES

El recolzament de Vox i Cs permet al PP sumar més poder municipal

Els conservadors recuperen dos dels grans 'ajuntaments del canvi', Madrid i Saragossa

El PSOE estén el seu domini territorial a l'arrabassar diverses ciutats intermèdies al PP, CC i Podem

zentauroepp48642186 politica  zaragoza  jorge azcon190615172719

zentauroepp48642186 politica zaragoza jorge azcon190615172719 / Javier Cebollada

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Els pactes de la triple dreta amb Vox com a aliat imprescindible han permès al PP guanyar poder municipal a les grans ciutats, al recuperar dues places claus com són Madrid i Saragossa, dos dels denominats ajuntaments del canvi de l’univers Podem. El PSOE ha assolit noves alcaldies a l’arrabassar a diverses formacions diverses capitals de província i ciutats intermèdies, mentre Ciutadans presideix per primera vegada uns quants ajuntaments. Res comparat amb la quota de poder que els seus vots han proporcionat al partit de Pablo Casado.

Tot i que el suspens s’ha mantingut fins a gairebé última hora, la triple aliança ha funcionat com una màquina ben greixada en la gran majoria de municipis on sumaven per aconseguir l’alcaldia. Malgrat la victòria de Carmena,José Luis Martínez-Almeida, s’ha convertit en l’alcalde de la capital d’Espanya, recuperant el feu més preuat dels conservadors. A Saragossa, el popular Jorge Azcón, s’ha imposat com a alcalde malgrat la victòria del candidat del PSOE. El teló cau sobre 17 anys de majories d’esquerres a la capital aragonesa.

El PP també ha aconseguit recuperar Còrdova i mantenir les alcaldies de Màlaga i Múrcia, dues més de les vuit grans capitals de província. Han retingut, a més, Santander, Oviedo, Ponteverda, Ceuta, Almeria, Alacant, Terol i Salamanca.

El PP perd 8 alcaldies

Els conservadors han perdut, en canvi, algun dels seus feus tradicionals més preuats. Alguns en mans de coalicions locals, com a Ourense (Democràcia d’Ourense) i Àvila (Per Àvila). Altres en mans del PSOE, com ha passat a Logronyo, Lorca, Càceres i Jaén. Els socialistes també li han arrabassat Burgos i Osca, en aquest últim cas perquè un edil de Cs ha votat en blanc sense advertència prèvia per no votar al costat de Vox.  

Però d’on més botí han tret els socialistes és als caladors d’altres partits. A les plataformes de Podem a Galícia els han arrabassat les alcaldies de la Corunya, Santiago de Compostel·la i Ferrol, i Santa Cruz de Tenerifea Coalició Canària.

El PSOE ha mantingut les dues grans capitals de província que presidia, Sevilla i Valladolid, així com moltes ciutats de menor entitat com Las Palmas de Gran Canària, Palma, Vigo, Lugo, Huelva, Toledo, Conca, Guadalajara, Castelló i Sòria. 

Granada, Palència i Melilla, taronges 

Cs ha obtingut les alcaldies de Granada i Palència amb el recolzament del PP i Vox. En aquesta última ciutat, els partidaris de l’alcaldable del PSOE han sortit al carrer en protesta per un acord que l’ha fet fora malgrat disposar d’11 regidors davant els tres dels taronges. Anava a aconseguir-ho també a Burgos, però els regidors del partit d’Abascal s’han votat a si mateixos en protesta “pel menyspreu” que havien sigut objecte per part del partit d’Albert Rivera. El nou alcalde és del PSOE, però el vicesecretari d’organització del PP, Javier Maroto, ja ha anunciat la presentació immediata d’una moció de censura.

Cs compartirà mandat amb el PP a Badajoz, i gràcies al recolzament del PSOE els taronges han arrabassat Melilla al PP, una de les sorpreses d’última hora, i comparteixen mandat amb l’alcaldable d’aquest partit a Ciudad Real, Albacete i Almansa.

Podem, el gran perdedor 

Notícies relacionades

L’elecció d’alcaldes ha confirmat que les municipals han suposat la desfeta de Podem. De les vuit grans ciutats pel canvi, només els queden Barcelona, València i Cadis, tot i que en mans de dirigents allunyats de Pablo Iglesias. Ada Colau, Joan Ribó, de Compromís, i José María González Santos, ‘Kichi’, l’únic que milita a la formació morada tot i que al recollir el bastó de comandament va remarcar que els morats han de mantenir-se com “la gent corrent” a qui defensen. Un inequívoc missatge per al líder. A Zamora repeteix amb la seva insòlita majoria absoluta l’alcalde d’Izquierda Unida, Paco Guarido.

El PNB s’ha emportat les tres capitals basques i la coalició de dretes Navarra Suma, la de Pamplona.