NOUS AJUNTAMENTS

'Kichi' assumeix l'alcaldia de Cadis recordant a Pablo Iglesias que el model andalús és el que funciona

El regidor remarca que la ciutat «és dels pocs llocs on el canvi segueix el seu curs»

Endavant Cadis obté el bastó de comandament com a llista més votada, però sense majoria absoluta

kichi-iglesias

kichi-iglesias

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

“Cadis és avui notícia perquè és un dels pocs llocs on el canvi segueix el seu curs”. Amb tota una declaració d’intencions, José María González Santos, ‘Kichi’, va recollir aquest dissabte el bastó de comandament que l’acredita com a alcalde de Cadis. Ell és l’únic regidor de Podem que ha mantingut el recolzament dels ciutadans i ha aconseguit revalidar l’alcaldia, cosa que li ha donat peu a exposar públicament les seves diferències de projecte respecte al líder de la formació morada, Pablo Iglesias. Així, ha posat èmfasi que el seu és un projecte “col·lectiu i integrador”, i ha apel·lat de nou a mantenir-se com “la gent corrent” que defensen.

Endavant Andalusia, la confluència de Podem i IU, va obtenir 13 regidors en les eleccions de maig, a només un edil de la majoria absoluta. Per això, n’hi ha hagut prou amb l’abstenció del PSOE (cinc regidors) perquè González Santos sigui reelegit alcalde en primera volta, ja que PP (sis regidors) i Cs (tres) han votat els seus propis candidats. D’aquesta forma, es garanteix un mandat relativament tranquil amb el recolzament socialista.

El ja regidor, parella de la líder andalusa de Podem, Teresa Rodríguez, no ha deixat passar l’oportunitat en la seva intervenció per recordar aquest equilibri de forces i remarcar que a la ciutat gaditana la ultradreta no serà present aquest mandat. “I això és perquè governem amb la veritat i posem la gent en el centre de tota política”, ha dit, “perquè quan la necessitat truca a la porta no entén de vots ni de preferències polítiques”.

“El far des del sud”

Després de les passades municipals, en què Podem va obtenir uns resultats nefastos, des de Podem Andalusia no van trigar a reivindicar el seu projecte d’unitat amb altres formacions d’esquerres, un model que rebutja Iglesias i que li ha valgut una dura contestació des de la comunitat autònoma en els últims temps. De fet, transcorregudes amb prou feines unes hores dels comicis, el responsable de la Secretaria Política andalús, Pablo Pérez Ganfornina, va utilitzar els resultats andalusos, els millors de la formació a nivell estatal, com a justificació per reclamar la posada en marxa d’un procés de reflexió interna. Andalusia va dir que assumia així la “responsabilitat d’empènyer des del sud un renéixer d’aquesta força política a nivell estatal”, remarcant que tant Cadis com el model andalús de confluència ha “de ser un far d’esperança des del sud i l’exemple a seguir”.

Les diferències entre ‘Kichi’, vinculat al corrent anticapitalista, i Iglesias no només es refereixen al model polític de partit, també als valors que la formació va assumir des del principi. El regidor gadità s’ha esforçat aquests últims anys per destacar la seva vinculació amb la gent que representa, i de nou ha remarcat el seu compromís “temporal” amb l’Ajuntament “perquè no som polítics professionals, sinó gent corrent”. “Com vam explicar llavors i mantenim ara, la política mai l’hem de considerar com un mitjà de vida, com una ocupació”.

Notícies relacionades

 ‘Kichi’ va ser precisamentun dels càrrecs de Podem més crítics durant l’episodi de la compra d’un xalet de 600.000 euros per part del líder morat i la seva parellaxalet de 600.000 euros , la portaveu parlamentària Irene Montero, apel·lant al codi ètic i els principis de la formació. I avui ha tornat a enlletgir-ho al destacar que, en el seu cas, continua “vivint al mateix lloc, amb les limitacions salarials i una existència el més semblant possible a la d’abans”. I que el seu horitzó segueix sent el mateix, “tornar demà a les aules d’un institut públic a continuar exercint la meva feina, que no és cap altra que la docència”.

“No som aquí per omplir-nos les butxaques, no som aquí com a professió, som aquí per recuperar les institucions i que aquest Ajuntament segueixi, com els últims quatre anys, pertanyent als seus paisans i paisanes”. I ha deixat clar quin ha de ser el paper dels líders de la formació: “Hem de seguir com fins ara: amb un peu en cada espai”.