EL CONSISTORI MADRILENY

El PP es queda la vara de Madrid i Cs, la vicealcaldia

Almeida i Villacís porten el duel al límit i acorden repartir-se els càrrecs

La triple aliança amb Vox es consolida en els pactes locals

zentauroepp48635930 politica  almeida villacis190614230446

zentauroepp48635930 politica almeida villacis190614230446

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP i Ciutadans van anunciar aquest divendres, passades les deu de la nit, que han arribat a un acord per posar fi al mandat de l’“esquerra radical” de Manuela Carmena, que va guanyar les eleccions de maig, però no ha aconseguit armar una majoria per seguir a l’alcaldia. El candidat conservador, José Luis Martínez-Almeida, serà l’acalde dels pròxims quatre anys i l’aspirant taronja, Begoña Villacís, serà la vicealcaldessa. Per a aquesta fórmula necessitaran el recolzament de Vox.

“Ha sigut un repartiment just”, va dir Villacís davant de la premsa. Fonts de Ciutadans van apuntar que també controlaran regidories “de pes”.

El duel entre tots dos va arribar fins a l’últim minut, perquè Casado necessita retenir com més poder autonòmic i local millor per intentar reconstruir el seu lideratge després de la desfeta en les generals, en què va perdre 71 escons (de 137 a 66). La línia vermella a Madrid la hi va posar a la Comunitat, on el PP ja governava després d’una legislatura convulsa que va començar amb Cristina Cifuentes de presidenta i va acabar amb Ángel Garrido, el seu substitut, anant-se’n a Ciutadans, precisament. 

Vox va deixar clar aquest divendres que vol posar-se al capdavant d’“àrees” del consistori. El seu portaveu parlamentari, Iván Espinosa de los Monteros, va refusar referir-se a “regidories” o llocs concrets i es va limitar a demanar coherència amb el pes que el seu partit té, en aquest cas, a la capital (4 regidors). De fet, en les últimes hores, el partit d’ultradreta va pressionar per assegurar-se aquest poder executiu no només a Madrid. També a Saragossa i Badajoz. Ja no dona als seus socis xecs en blanc, com el que van estendre a la Juntad’Andalusia, al desembre, on no van voler conselleries.

La resta del mapa

Si no hi ha sorpreses d’última hora, aquest dissabte, dia en què es constitueixen els ajuntaments a tot Espanya,l’entesa entre les dretes s’ha assolit a nombrosos municipis, on en la majoria de les ocasions Cs i Vox han tancat acords per aixecar el candidat del PP, per ser el més votat entre els tres partits, tot i que també hi ha hagut excepcions, com a Burgos Palència (Castella i Lleó). A la primera ciutat, l’alcaldia serà per a Vicente Marañón, de Cs (5 regidors) després de pactar amb el PP (7) i Vox (2). A la segona, el candidat taronja, Mario Simón, assumirà la vara de comandament amb només 3 edils davant els 9 dels populars.

Lleó Segòvia aquest dissabte no es constituiran els ajuntaments per haver-hi hagut una impugnació del resultat electoral. I en aquesta comunitat hi ha l’única capital de província on ha guanyat Esquerra Unida per majoria absoluta: Zamora. Paco Guarido (IU) va ser el vencedor en totes les meses electorals i seguirà al capdavant de la ciutat per segona legislatura. 

A l’altra Castella, a Ciudad Real i Albacete, el partit de Rivera s’ha decantat per repartir-se el mandat amb el PSOE i les dues formacions lideraran el consistori dos anys cada una. A Extremadura, tot i guanyar el PSOE a Càceres i Badajoz, la triple aliança de la dreta tenia avançat un acord: a la primera governarà el PP i, a la segona, populars i liberals se'l repartiran, tot i que la ultradreta va amenaçar de no segellar-lo si no aconsegueix regidories.

Al País Basc, el PNB controlarà les tres ciutats principals. A Pamplona (Navarra), la coalició Navarra Suma (UPN, PP i Cs) va aconseguir 13 regidors, a un de la majoria absoluta. La unió de vots d’EH Bildu, els socialistes navarresos i Geroa Bai pot impedir que el conservador Enrique Maya sigui alcalde. Ahir a la nit el resultat no estava clar.

Dificultats a Saragossa

Notícies relacionades

Més complicat ha sigut el camí a Saragossa (Aragó). Conservadors i liberals van anunciar un pacte de què es van desdir gairebé alhora que Espinosa dels Monteros va avisar que, com els seus vots eren necessaris i ni un ni un altre s’havien posat en contacte amb ells, no havien de sumar els seus vots. “Demà a Saragossa hi haurà un Govern municipal d’esquerra. Dilluns ja voldran obrir negociacions i plantejar una moció de censura”, va assegurar en una roda de premsa. Es referia que el PSOE va ser la llista més votada i, en cas de no haver-hi acord, governa qui més regidors té. 

Andalusia, el PP i Cs van pactar a Màlaga Almeria mentre que necessiten Vox a Granada, Jaén i Còrdova. En aquesta última, i també a Múrcia, els taronges podrien haver fet alcalde al candidat del PSOE, però es van decantar pel bloc de la dreta. Ceuta i Melilla seguiran en mans delspopulars.