LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENTS

La Junta Electoral avisa els regidors electes independentistes que han d'acatar la Constitució

L'organisme adverteix que l'única fórmula vàlida passa per expressar "la voluntat incondicionada" d'assumir la Carta Magna

zentauroepp17387573 pol ajuntament barcelona190610210645

zentauroepp17387573 pol ajuntament barcelona190610210645

1
Es llegeix en minuts
Agencias

La Junta Electoral Central (JEC) ha avisat que els regidors electes que optin per prometre o jurar el seu càrrec per "la república catalana", el pròxim dissabte, 15 de juny, hauran de manifestar la seva voluntat "incondicionada" d’acatar la Constitució. No seran vàlides, adverteix, altres fórmules que no incloguin aquesta declaració.

La JEC respon així a una consulta de les entitats contràries a la secessió Impuls Ciutadà i Aixeca’t-Levántate sobre si la fórmula proposada perl’Associació de Municipis per la Independència (AMI) és compatible amb l’article 108.8 de la llei. El text plantejat per l’AMI apunta: “Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, manifesto el ferm compromís amb els valors de la república catalana i declaro que continuaré treballant en la construcció d’una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada”.

Notícies relacionades

L’article 108.8 de la llei electoral afirma que "en el moment de prendre possessió i per adquirir la plena condició dels seus càrrecs, els candidats electes han de jurar o prometre acatament a la Constitució, així com complir els altres requisits previstos en les lleis o reglaments respectius". La JEC assenyala també que l’article 9.1 de la Constitució estableix que "els ciutadans i els poders públics estan subjectes a la Constitució i a la resta de l’ordenament jurídic". 

"Només es poden considerar vàlides aquelles fórmules que manifestin expressament la voluntat incondicionada d’acatar la Constitució", remarca la Junta Electoral. De fet, l’AMI ja va assenyalar, quan va presentar la seva iniciativa, que la fórmula que plantejava s’havia de fer després d’utilitzar la que s’ajusta a la llei electoral perquè no s’invalidés l’acta de la presa de possessió.