El Parlament portarà Rajoy i exministres a la Fiscalia per no comparèixer en la comissió del 155

L'informe del Consell d'Estat considera que la Cambra catalana s'"extralimita" de les seves funcions i eximeix l'expresident i els seus ministres

jlr22830

jlr22830

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Parlament portarà l’expresident del Govern Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal a la Fiscalia per no haver comparegut en la comissió d’investigació del 155 del Parlament, on van ser citats en dues ocasions. Així ho ha explicat el president de la comissió, Toni Morral (JxCat), en la sessió de la comissió d’aquest dimarts, on estaven citats l’exministre d’Interior Juan Ignacio Zoido, l’exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo i l’excap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, que ja van anunciar que tampoc hi assistirien.

Rajoy, Santamaría i Cospedal van ser citats per la comissió per primera vegada a l’abril i no van assistir-hi esgrimint un informe del Consell d’Estat que els eximeix de comparèixer. La comissió els va tornar a cridar i, com que tampoc hi van assistir, ho va elevar a la Mesa de la Cambra. Així, en la reunió del 15 de maig, la Mesa va decidir traslladar aquestes incompareixences a la Fiscalia, tot i que encara no ho han fet.

Fonts parlamentàries han explicat que la Mesa encara no ha portat Rajoy, Santamaría i Cospedal a la Fiscalia perquè estaven pendents de rebre l’informe del Consell d’Estat, i Morral ha informat que el van rebre aquest dilluns.

Fora de les competències del Parlament

L’informe del Consell d’Estat, recollit per Europa Press, conclou que aquesta comissió d’investigació "desborda l’àmbit de competències de la Generalitat i del Parlament", ja que, segons el seu parer, pretén exercir de control polític de les institucions de l’Estat. En aquest sentit, considera que les compareixences aprovades en la comissió són una expressió de l’extralimitació  de les facultats del Parlament, per la qual cosa "legitimaria l’eventual desatenció de les sol·licituds de compareixença".

Així mateix, assenyala que els membres del Govern i altres autoritats de l’Estat, actuals i pretèrits, "no venen obligats a atendre la sol·licitud" de compareixença en la comissió, per la qual cosa eximeix Rajoy i els exiministres a anar al Parlament.

Zoido, Millo i Moragas tampoc hi assisteixen

Zoido, Millo i Moragas també han esgrimit el mateix informe del Consell d’Estat per no assistir aquest dimarts a la Cambra catalana i Morral ha anunciat que seran citats de nou el pròxim dijous, tot i que reconeix que és "molt probable" que no hi assisteixin.

Si tampoc responen a aquesta segona citació, la comissió ho traslladarà als serveis jurídics del Parlament, com estableix el reglament de la Cambra i com van fer amb les incompareixences de Rajoy, Santamaría i Cospedal.

D’aquesta manera, previsiblement la Mesa també els portarà a la Fiscalia, i Morral ha confiat que "la justícia faci els seus tràmits i compareguin quan correspongui".

"Qüestió de respecte"

El diputat dels comuns Marc Parés ha lamentat l’absència dels citats, que creuen que haurien de comparèixer perquè ho considera una "qüestió ètica i de respecte institucional i polític" cap al Parlament.

Notícies relacionades

Jordi Orobitg (ERC) ha afirmat que no comparèixer és un menyspreu al Parlament i ha defensat que la Mesa "faci el possible perquè hi hagi una resposta judicial", malgrat que veu improbable que tingui èxit.

Per part de JxCat, Gemma Geis també ha assegurat que Zoido, Millo i Moragas estan menyspreant la sobirania del Parlament al no respondre a la seva citació, i ha criticat que l’informe a què apel·len està elaborat pel Consell d’Estat, que està "clarament polititzat".