Visionament de vídeos

El fiscal, "incapaç" de situar els vídeos en què recolza la rebel·lió

A les imatges, vàlides tant per a acusacions com per a defenses, se succeeix el 20-S, l'1-O i 'escraches' davant d'hotels

Les defenses protesten davant de la incapacitat de la fiscalia d'identificar les seves imatges i Moreno respon que les defenses sí que les saben identificar

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ / EFE

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’anhelada projecció de vídeos està suposant que, una vegada més, es pugui comprovar entre les parets del Tribunal Suprem que les mateixes imatges serveixen perquè les acusacions sustentin la seva petició de pena per rebel·lió o sedició i les defenses, de llibertat. Van ser vídeos "dúplex", segons la definició feta per l’advocat de Joaquim Forn, Javier Melero, per a la prova documental que servia tant al fiscal com a la defensa. L’única protesta que es va produir contra els vídeos proposats per la fiscalia va ser per mirar d’identificar el lloc on s’havien produït les gravacions. 

Però el fiscal de Sala Jaime Moreno va contestar a les protestes de les defenses dient: "M’encantaria poder dir un lloc, però m’és impossible". Després ha afegit que, tot i que les defenses protestessin, sí que sabien on eren. Mentrestant se succeïen les empentes i cops al cotxe en què s’emportaven l’arrestat a la Conselleria d’Exteriors (Xavier Puig, responsable de Tecnologia de la conselleria). També l’oposició que els guàrdies civils es van trobar en algunes escoles, com els van tirar pedres en alguns municipis o hi va haver protestes davant els hotels on s’allotjaven.

En un moment determinat, Moreno va xifrar en la vaga del 3 d’octubre del 2017 unes imatges de talls de carretera, però l’advocat Benet Salellas, un dels que defensen el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va al·legar que no, que eren de novembre. El president del tribunal va ordenar retirar-les i es va tallar la projecció. L’episodi es va repetir posteriorment amb altres en què es veien persones ocupar les vies de l’estació de Sants, No va ser fins després del descans del dinar quan el fiscal va començar a dir d’on eren les imatges.

I després, quan l’advocat de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, Jordi Pina, va demanar que la fiscalia indiqués les hores en què s’havien produït les gravacions, especialment, les relatives al lloc amb què van començar: la Conselleria d’Economia el 20 de setembre. La petició era difícil de satisfer, perquè el fiscal ja havia indicat que no sabia ni el lloc d’on eren les imatges.

"Aquesta nit us en anireu sense cotxe"

En qualsevol cas, aquest episodi, amb els líders de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d’Òmnium Cultural pujats sobre els cotxes destrossats de la Guàrdia Civil, va ser el primer vídeo que es va veure. A les imatges desconvocaven la gent aplegada allà i cridaven a la "mobilització permanent" digués el que digués el Tribunal Constitucional, i els convocaven per a l’endemà davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En un altre vídeo, la gent cantava "aquesta nit us en aneu sense cotxe", amb referència als vehicles que l’Institut Armat havia deixat davant la porta d’Economia.

Notícies relacionades

Però la veritat és que les imatges amb prou feines van sorprendre. Més enllà d’alguna en què se senten els guàrdies civils com planifiquen l’entrada en un centre de votació i es deien els uns als altres: "Ens posem els cascos i els guants per quan tinguem l’entrada lliure. Nosaltres traiem i vosaltres protegiu". O en un altre vídeo en què es veuen els Mossos col·laborant amb la Guàrdia Civil en algun dels registres, la qual cosa sembla contradir una de les potes de l’acusació fiscal per rebel·lió.

La majoria de gravacions s’havien vist centenars de vegades. Moltes del mateix lloc, però des de diferent angle, i gairebé totes, com va dir Melero de la prova documental, vàlides tant per exculpar com per condemnar, perquè tot depèn del prisma amb què es mira, tot i que algunes han permès veure com uns agents van caure en un pas de vianants i una persona va donar una forta puntada de peu a la cara a un d’ells. A continuació ell va rebre els cops de les porres dels agents.