RESSACA ELECTORAL

Josep Bou, a 45 paperetes de perdre els dos regidors del PP a Barcelona

El candidat popular podria quedar fora del consistori després de les impugnacions de vots

Els edils que perdrien els conservadors anirien a parar a la bancada d'ERC i la dels socialistes

zentauroepp48333364 josep bou190526105507

zentauroepp48333364 josep bou190526105507 / Mariona Puig

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

El repartiment de regidors en el ple de l’Ajuntament de Barcelona no està tancat. No només per dalt la cosa ha quedat molt ajustada, amb Ernest Maragall arrabassant-li l’alcaldia a Ada Colau per menys de 5.000 vots, sinó també per la part baixa, on la cosa ha quedat molt atapeïda. Tot i que amb un sol protagonista: Josep Bou. L’alcaldable del PP manté ara per ara dos regidors després d’haver superat per 177 vots el 5% del total de paperetes emeses vàlides. És el percentatge que et posa al consistori, per això n’han quedat fora la CUP (3,89%) i la candidatura de Jordi Graupera (3,74%). El problema per a l’empresari del pa és que la revisió del comptabilitzat pot canviar aquesta situació. La cosa va de 45 vots. 

Si els populars acaben sense representació al consistori, els seus dos edils passarien a Esquerra i al PSC. D’aquesta manera, els republicans es quedarien en 11 i els socialistes, en nou. Si això passés, Maragall i Colau en sumarien 21, i aconseguirien la majoria absoluta, que et dona quatre anys de pau i harmonia. La coalició entre Barcelona en Comú i Jaume Collboni no assoliria aquesta màgica xifra, ja que es quedarien en 19. En qualsevol cas, seria un nombre molt superior als anteriors dos governs municipals: Xavier Trias va tirar la ciutat endavant amb 14 i Colau ho ha estat fent amb 11.

Fins dimecres 

Notícies relacionades

Els resultats definitius es coneixeran previsiblement dimecres. La Junta Electoral Central haurà de deliberar sobre vots nuls i actes impugnades. Així s’entén millor que Bou fos l’últim a comparèixer durant la nit electoral. A l’aconseguir el 5,01% dels sufragis, la prudència convidava a esperar fins que l’escrutini estigués molt avançat. Tenint en compte que les últimes enquestes, a més, els deixaven fora, raó de més per esperar el màxim possible. 

Més enllà de si el PP es queda fora del consistori o si finalment hi manté els dos regidors (a més de Bou, hi entraria el president provincial del partit, Óscar Ramírez), també canviaria la configuració del ple. En el mandat que està finalitzant han batallat set grups municipals diferents, la qual cosa convertia plens i comissions en sessions tan llargues com insuportables. S’ha de tenir en compte que en el tram final la cosa es va fer encara més atziaga al coincidir dos regidors no adscrits (van abandonar el seu grup) que es va haver de tenir en compte en els torns de paraula, ni que fos una cosa testimonial.  Amb sis –aquesta és la foto actual–, la cosa ja es reduiria substancialment. Si els conservadors cauen, es tornaria als cinc grups dels temps anteriors a Colau.