REUNIÓ A LA MONCLOA

Pedro Sánchez i Susana Díaz busquen una treva a Andalusia

Les dues direccions socialistes proven d'evitar una nova guerra civil i es proposen "rellançar" el PSOE a la regió

La cúpula nacional matisa que en cap cas l'acostament suposa un suport al lideratge de l'andalusa

zentauroepp48280843 fotodeldia  graf6328  sevilla  22 05 2019   el secretario ge190527202509

zentauroepp48280843 fotodeldia graf6328 sevilla 22 05 2019 el secretario ge190527202509 / Jose Manuel Vidal

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Juan Ruiz Sierra

Les direccions nacional i andalusa del PSOE proven d’evitar un nou xoc de trens que, asseguren, els ciutadans no entendrien. Susana Díazes va desplaçar aquest dilluns fins a Madrid per mantenir una trobada amb Pedro Sánchez en la qual, segons les fonts consultades, tots dos van conversar sobre la necessitat d’"integrar i rellançar" el partit a Andalusia. El primer pas d’aquesta "voluntat de diàleg i consens" es veurà en l’elecció dels presidents de les diputacions, que segons apunten des de la direcció del PSOE andalús han de ser "un reflex de la realitat del partit". És a dir, estaran representats tant sanchistes com susanistes, "sense percentatges, però també sense imposicions".

La trobada, que no constava a l’agenda oficial, es va produir a petició de Díaz, i segons fonts de PSOE andalús, va ser "una molt bona reunió de coordinació i de treball conjunt". Tots dos tenien previst trobar-se després de les passades eleccions autonòmiques del passat 2 de desembre, quan els socialistes van perdre la Junta, però la cita es va acabar posposant indefinidament amb l’excusa de les següents campanyes electorals. I enmig es van creuar les baralles internes per la composició de les llistes a les generalsbaralles internes  composició de les llistes a les generals, que es va saldar amb un acord de quatre províncies a acceptar els candidats designats per Sánchez i la intervenció de la direcció nacional del partit en la designació dels llocs a les províncies que van plantar cara al·legant que els noms no havien sigut triats pels militants.

Per si no quedaven clares les intencions del secretari general de fer un partit a la seva mida, es va insinuar la intenció de repetir la jugada en la designació dels presidents de les diputacions. Aquest dilluns, l’alcalde de Dos Hermanas (Sevilla) i principal valedor de Sánchez a la regió, Francisco Toscano, es despenjava sol·licitant que l’actual president de la diputació sevillana i home de confiança de Díaz, Fernando Rodríguez Villalobos, "fes un pas al costat" a la recerca d’un acord amb els sanchistes. I va defensar que les direccions andaluses i sevillana "haurien de sintonitzar millor" amb la direcció nacional, "tant en el fons com en les formes".

Notícies relacionades

Ara, apunten des de l’executiva regional del PSOE andalús, "no existeix cap altre pla que el diàleg i el consens" per a la designació d’aquests presidents provincials. Argumenten les fonts que "després de tres cites electorals, i amb els magnífics resultats de les municipals a Andalusia", tenen "clar" que "la primera prioritat és donar resposta als reptes que plantegen els ciutadans". I aquests, prossegueixen, no entendrien que perdessin el temps en "batalles" fraticides. "La gent ha votat dreta o esquerra, no en clau de guerres internes", insisteixen des de l’executiva andalusa, que analitzarà els resultats en una reunió dimecres que ve. "I el camí no pot ser cap altre que dialogar entre tots i elegir els que millor ens representin en les institucions", van afegir.

"Unir esforços"

En aquest sentit, tant la direcció federal com l’andalusa van coincidir al llançar el missatge que va ser una trobada "molt positiva" i que "s’han d’unir esforços per rellançar el PSOE a Andalusia", tot i que la direcció nacional del partit matisa que en cap cas es tracta de recolzar el lideratge de Díaz. També hi va haver sintonia a l’assenyalar: "Necessitem una federació andalusa en la qual els seus integrants s’hi vegin clarament integrats". Així ho va sostenir en roda de premsa el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, i van deixar anar des del PSOE andalús, tot i que matisant que aquests representants han de "ser fruit del consens i no de la imposició". "S’ha d’arribar a un acord sí o sí", van insistir. Ábalos va deixar constància poc després que la negociació almenys comença amb bon peu, assegurant que "no hi ha un calendari de la renovació de l’estructura del partit a Andalusia".