El repte del diàleg arriba a un Congrés polaritzat

Batet presideix la Mesa, que es reunirà en els pròxims dies per decidir si suspèn els diputats presos

Els ultres de Vox armen la seva primera bronca per rebutjar la presència dels líders independentistes de l'1-O

zentauroepp48258231 batet190521112948

zentauroepp48258231 batet190521112948

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Iolanda Mármol

El Congrés es va convertir aquest dimarts en el mirall dels conflictes que travessaran la 13a legislatura, que va començar amb un ambient molt aspre. En una sessió inèdita, amb quatrepresos independentistes als escons i Vox donant cops als pupitres en protesta per aquesta presència, la Cambra baixa va elegirMeritxell Batet (PSC) com a presidenta, amb 175 vots. Ara, la dirigent catalana, que va apel·lar a l’esperit del diàleg en la seva primera intervenció, s’enfronta al seu primer repte: decidir què fa amb els diputats empresonats, que la dreta vol que siguin suspesos de manera immediata. Segons fonts parlamentàries, la primera reunió de la Mesa, en la qual s’abordarà aquesta qüestió, es farà en els pròxims dies. Abans d’aquesta cita, Batet ha d’acudir a la Zarzuela a comunicar al Rei la composició de la nova direcció de la Cambra baixa. 

La sessió constitutiva de les Corts va començar a les deu del matí, amb una gran expectació per la presència dels independentistes empresonats. Els dirigents de l’1-O que ara tenen escó (Oriol Junqueras, d’ERC, i Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, de JxCat) van arribar pocs minuts abans, entre aplaudiments dels seus companys de files i dels familiars, que els saludaven des de la tribuna de convidats. Una de les imatges de la jornada és la salutació entre el líder d’ERC i el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a qui el republicà es va acostar quan va pujar fins a l’escó de Batet per felicitar-la. Segons fonts socialistes, Junqueras li va dir al pròxim cap de l’Executiu que han de parlar.

Junqueras, centre d’atenció

El dirigent republicà va ser el centre d’atenció a l’hemicicle i va poder conversar amb multitud de diputats que s’anaven acostant al seu seient durant la sessió. Fonts governamentals van subratllar el comportament "afable" dels diputats presos.

El moment de més tensió es va produir cap al final de la sessió, quan els diputats havien d’acatar la Constitució. Cada vegada que els parlamentaris independentistes utilitzaven fórmules creatives per fer-ho, els representants de Vox (que van afegir un "per Espanya" als seus acataments) van colpejar els seus escons en senyal de protesta.

Albert Rivera (Cs), en un intent d’exercir com a líder de l’oposició, es va queixar insistentment de les proclames llançades des de les files independentistes en favor de la república i en defensa dels "presos polítics". Batet li va respondre que totes les fórmules d’acatament fetes servir van ser "respectuoses" i va descartar interrompre la votació. "No s’ha minvat l’essència de l’acatament que és el compromís de respecte a la Constitució", va concloure Batet. El PP i Vox també van mostrar el seu malestar per les fórmules utilitzades pels sobiranistes i van acusar la dirigent del PSC de "cedir" davant d’ells. "S’ha humiliat la Carta Magna", va lamentar el líder conservador, Pablo Casado.  El diputat ultra Iván Espinosa de los Monteros va defensar els cops donats pel seu grup, que van impedir escoltar als parlamentaris d’ERC i Junts, perquè volia deixar clar de la "manera més expressiva possible" el seu desacord amb els "colpistes".

Enfortir la convivència

Per tancar la sessió, la nova presidenta es va estrenar amb un discurs contra la crispació i en favor de bastir ponts. "La democràcia sempre ha tingut una mica d’espectacle, però aquest espectacle no ha de ser el delscrits sinó el de la fina intel·ligència, la brillantor de l’oratòria i la defensa de les posicions polítiques. La resta rebaixa els representants i ofèn els representats", va apel·lar. "Cap dels nostres partits per si només representa en exclusivaEspanya ni cap dels seus territoris. Sempre hi ha un altre legítim i diferent", va assenyalar.  "Cadascun de nosaltres som del poble, però cap som el poble", va subratllar. La nova presidenta va autoritzar que els presos poguessin acomiadar-se dels seus familiars uns minuts.

Després d’aquesta primera jornada, Batet ha de decidir quan convoca la primera reunió de la Mesa, de la qual previsiblement sortirà una petició als lletrats del Congrés perquè els orientin sobre què fer amb els diputats en presó preventiva. Aquest òrgan també podria reclamar més claredat al Tribunal Suprem, que va deixar la decisió en mans de la Cambra baixa perquè apliqui el reglament, l’article del qual 21.2 estableix la suspensió per als diputats processats en presó preventiva. Ara per ara, la fiscalia no té previst actuar d’ofici perquè considera que són les meses de les Corts (al Senat hi ha Raül Romeva) les que han de prendre la decisió, basant-se en l’assenyalat pel Suprem, informa Ángeles Vázquez. 

Notícies relacionades

El PP, Cs i Vox han convertit la suspensió immediata dels parlamentaris en el seu primer cavall de batalla en l’oposició. Fonts del PSOE creuen que fer-ho amb celeritat seria donar un baló d’oxigen a ERC i Junts abans de les eleccions de diumenge i es decanten per ajornar aquesta decisió a la setmana que ve, tot i que fins aleshores hagin d’aguantar la pressió de les dretes, informa Juan Ruiz Sierra. La decisió, en qualsevol cas, no està presa.

La composició de la Mesa

Batet va sortir elegida finalment en una segona ronda, en què Cs va recolzar Ana Pastor i els de Santiago Abascal van votar en blanc. Els diputats van elegir després els vicepresidents, Gloria Elizo (Unides Podem), Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE), Ana Pastor (PP) i Ignacio Prendes (Cs).  I finalment, van votar els quatre secretaris:  Gerardo Pisarello (ECP), Sofía Hernanz (PSOE), Adolfo Suárez Illana (PP) i Patricia Reyes (Cs).