A CASTELLDEFELS

La fiscalia investiga si el Govern va concedir subvencions irregulars al Canal Olímpic

Una denúncia apunta a diverses subvencions sense "revestiment legal" ni "necessitat objectiva"

L'Executiu de Puigdemont va proposar ocultar urnes de l'1-O a la seu de l'entitat esportiva

zentauroepp39422330 canal olimpic190521180346

zentauroepp39422330 canal olimpic190521180346 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona no limita la seva investigació al Canal Olímpic de Catalunya a intentar aclarir si va desviar fons públics al PDECat,fons públics al PDECat sinó també a altres suposades irregularitats d’important calat detallades en una denúncia que ha donat peu a les indagacions, com el repartiment de subvencions públiques sense "revestiment legal" i sense sustentació en una "necessitat objectiva" per atorgar-les. Les fonts jurídiques consultades per aquest diari han precisat que Fernando Maldonado ha incoat les diligències en la seva condició de fiscal de Barcelona i no d’Anticorrupció, tal com va publicar dilluns aquest diari. La Policia Nacional s’ha fet càrrec del cas.

Alguns d’aquests ajuts públics que estan investigant la Policia i la fiscalia van ser concedits entre el 2014 i el 2015 per part del Consell General de l’Esport al Canal Olímpic. Els imports són inferiors als 50.000 euros. Aquesta operativa, segons fonts coneixedores de l’operativa, es podria haver efectuat també en altres entitats esportives públiques, tot i que s’ha de comprovar.

Aquestes subvencions, segons la informació en poder de la policia, entraven directament en caixa i així figurava en la comptabilitat del Canal Olímpic de Catalunya. Eren alts càrrecs de la Generalitat vinculats a l’esport que comunicaven la destinació final d’aquests fons, així com l’import dels ajuts, concreta la denúncia. Les factures que sustentaven aquesta partida econòmica eren remeses, firmades, al centre esportiu i "no estaven recolzades per cap dels conceptes referenciats" en les factures, segons indica la denúncia.

És a dir, per exemple, no es duia a terme publicitat del Canal Olímpic en les activitats per a les quals s’emetien les factures. Els investigadors tenen en el seu poder documents que recolzen aquesta sospita. Els agents hauran d’aclarir, per la seva banda, si realment es van realitzar o no les tasques subvencionades. Un altre aspecte que està investigant la fiscalia és el suposat pagament de comissions per part d’empresaris a canvi de la realització d’obres al recinte o l’explotació de determinats serveis. Es desconeix, ara per ara, la destinació final d’aquestes comissions.

Urnes en una entitat esportiva

D’altra banda, la mateixa denúncia detalla que el Govern de Carles Puigdemont va intentar amagar urnes per alreferèndum unilateral del’1-O  en instal·lacions esportives i, més concretament, alCanal Olímpic. La denúncia relata que dies abans de la celebració de l’1-O es va rebre a les oficines del Canal Olímpic una indicació de la Secretaria de l’Esport de la Generalitat i una altra d’un alt càrrec del Govern sobre si hi havia espai per guardar les urnes que s’utilitzarien en la consulta i, fins i tot, van plantejar la possibilitat que es pogués instal·lar en aquestes instal·lacions taules de votació.

Els empleats de l’entitat esportiva es van quedar perplexos davant d’aquesta insòlita proposició, ja que el recinte està situat en un lloc bastant apartat d’un nucli urbà i els ciutadans no hi poden accedir fàcilment. El Canal Olímpic és en el terme municipal de Castelldefels, entre les autovies C-32 del Garraf i la C-31 o avinguda de Castelldefels.

Notícies relacionades

Quan els treballadors del Canal Olímpic van fer veure als seus interlocutors aquests inconvenients a l’hora d’instal·lar en el centre un punt de votació, els alts càrrecs de la Generalitat els van requerir que guardessin a les instal·lacions les urnes que s’utilitzarien per a l’1-O i que, posteriorment, havien de ser repartides en diversos llocs pel personal de manteniment del recinte esportiu.

Els treballadors del Canal Olímpic que van rebre aquest missatge es van negar a portar a la pràctica aquesta petició. La societat Equacat, que gestiona el Canal Olímpic, està participada per la Generalitat i per l’Incasòl, propietari dels terrenys. Des de juliol del 2016 està adscrita a la Conselleria de Presidència. Per tant, el seu consell d’administració està compost per representants de l’Administració autonòmica.