ELECCIONS MUNICIPALS

Puigdemont demana tenir "veu i vot" a la UE per forçar l'Estat a dialogar

En el mateix míting a Mataró, l'alcaldable de JxCat, Alfons Canela, ha recalcat que el municipi "no és perifèria de res", i ha defensat posar-la al dia en àmbits com la recollida de residus, la seguretat i la gestió comercial

foto 3497795

foto 3497795

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El candidat de JxCat a les europees, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha demanat aquest dissabte fer possible que tinguin veu i vot al Parlament Europeu per forçar l’Estat a dialogar sobre el procés independentista.

Per videoconferència en un míting davant de 400 persones a Mataró, ha demanat fer un salt endavant després del 26-M per continuar fent la feina que ha dut a terme des que és a Bèlgica, principalment en nom del seu Govern que va fer possible l’1-O.

Per Puigdemont, cal apostar "per un diàleg que només es pot aconseguir si ve acompanyat de pressió i vigilància des del cor d’Europa" i només es pot garantir un diàleg entre iguals des del reconeixement, el respecte mutu i complint els acords que s’assoleixin.

"POLÍTICA DE LA BONA"

Des de les institucions europees –ha dit– cal exigir l’Estat que faci "política de la bona, de la solució, i no una política que busqui mantenir el problema i avivar la confrontació amb l’objectiu d’aconseguir rèdits electorals".

Segons el seu parer, des que viu a Brussel·les s’ha aconseguit forçar l’Estat "a donar explicacions i que acoti el cap" en diverses qüestions, i ha afegit que des de dins de la UE tocarà continuar treballant perquè es mogui en la direcció que considera correcta.

"Hem obert portes que l’Estat volia tancades", ha afirmat Puigdemont, que argumenta que ell i la resta d’exconsellers que viuen a Brussel·les només podien defensar l’1-O des d’Europa, així com moure’s lliurement.

"No vam anar a l’exili per fer més gran un partit polític, per quedar-nos quiets i callats. Va ser una decisió que vam prendre per continuar defensant les mateixes idees, però aquesta vegada sense la repressió de l’Estat, sense que l’Estat ens callés o ens segrestés", ha afegit.

Notícies relacionades

Des de l’àmbit municipal, el candidat de JxCat per Mataró, Alfons Canela, ha recalcat que el municipi "no és perifèria de res", al recordar que és la vuitena ciutat de Catalunya i capital del Maresme, i ha defensat posar-la al dia en àmbits com la recollida de residus, la seguretat i la gestió comercial.

Per exemple, en el cas dels rebutjos, l’alcaldable ha explicat que, l’any que ve, la Unió Europea exigirà complir una ràtio de recollida selectiva del 50%, i segons Canela "Mataró no podrà arribar i tocarà pagar sancions". Per aquesta raó, ha anunciat un nou pla de recollida de residus amb el finançament de l’Agència de Residus de Catalunya i aconseguir que "Mataró sigui una ciutat neta".