Unides Podem

Iglesias demana a Sánchez un govern de coalició «sense línies vermelles»

Podem consultarà a la seva militància les "grans decisions" sobre pactes d'investidura

Podem Andalusia critica l'estratègia d'entrar en un Executiu amb el PSOE

echenique-iglesias-castro

echenique-iglesias-castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El secretari general de PodemPablo Iglesias, i el líder del PSOEPedro Sánchez, es reuneixen aquest dimarts a la Moncloa per a parlar, segons sembla, de governs de coalició. O aquesta és la intenció del líder morat que, davant el Consell Ciutadà Estatal del partit, va sentenciar que acudirà a la cita amb voluntat d’entesa i amb l’objectiu d’oferir un govern bicolor que porti “estabilitat” a Espanya. “Tots haurem de cedir, escoltar i empatitzar per construir una nova etapa, sense línies vermelles, sense ultimàtums i sense arrogància”, va afirmar. Una actitud molt diferent de la que va adoptar el 2016 quan va exigir als socialistes l’entrada de Podem a l’Executiu a canvi dels seus vots en la investidura. 

Després d’haver felicitat novament Sánchez, Iglesias els va donar un missatge clar: "Des del màxim respecte, crec que és just que diguem al PSOE que hauran de liderar el pròxim Executiu, però que no podran caminar sols com en altres èpoques". I va matisar que la participació morada en el Govern hauria de ser “modesta” i “proporcional” a la seva representació parlamentària. Una visió que no comparteixen el secretari d’Organització del PSOE, Jose Luís Ábalos, que veu possible un acord programàtic, però s’inclina per un govern monocolor. En aquest sentit, el líder de Podem va apostar per convèncer els socialistes que veuen amb bons ulls, tot i que amb cert temor, un pacte amb els morats.

A sobre de la taula també va posar les seves opcions preferides per conformar una majoria: "S’hauran de buscar formules d’entesa amb altres forces polítiques d’àmbit valencià [Compromís], càntabre [PRC], basc [PNB], català [ERC i JxCat] i també d’àmbit democristià". No obstante, abans de prendre una decisió final, els morats hauran de traslladar la qüestió a la seva militància: “Les grans decisions de Podem, formar part del Govern o recolzar una investidura, no les prendrà cap comitè directiu, sinó els inscrits i inscrites”. 

Dissensions internes

Notícies relacionades

Hores abans de la reunió del màxim òrgan de decisió de Podem, hi va haver qui va posar en dubte l’estratègia del secretari general. Des de Podem Andalusia, liderat per l’anticapitalista Teresa Rodríguez, se li va retreure escollir un full de ruta per cogovernar amb el PSOE i mantenir vigent el bipartidisme. A més, 10 barons regionals –els mateixos que li van demanar unitat a Iglesias durant la crisi d’Íñigo Errejón– es van reunir moments abans en una trobada de la qual gairebé no va transcendir informació, però que va portar un cert nerviosisme al partit. 

A aquest sector, Iglesias els va dir que “fins i tot des d’una posició modesta en el Govern hi ha algunes coses que es poden canviar” i els va demanar no instal·lar-se en la “comoditat de l’oposició parlamentària”. Per defensar la seva estratègia de governar amb Sánchez, ha esgrimit que "la manera tan explicita amb la qual han sortit a dir [els poders econòmics]" que no els volen en el govern "prova que des del govern es poden canviar algunes coses".