CITA AMB LES URNES

La justícia permet a Puigdemont presentar-se a les europees

Els jutjats de Madrid acaten la instrucció del Suprem i revoquen el veto de la Junta Electoral Central a la seva candidatura

El Constitucional té fins divendres a les 00.00 hores per resoldre el recurs que ha anunciat el PP

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci  als mitjans190130142605

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci als mitjans190130142605 / Natalia Segura

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Carles Puigdemont podrà ser el candidat de Junts per Catalunya a les eleccions europees. Després de diversos dies d’estira-i-arronses judicials, els jutjats Contenciós Administratiu 2, 9 i 21 de Madrid han decidit aquest dilluns permetre a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers escapats Toni Comín i Clara Ponsatí presentar-se als comicis del 26 de maig, com a caps de llista de la candidatura Lliures per Europa (Junts). Segueixen el criteri que els va marcar aquest diumenge el Tribunal Suprem i revoquen la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de vetar les seves candidatures, ja que la seva condició de fugits no suposa "causa d’inelegibilitat".

Les resolucions no deixen passar l’oportunitat de deixar constància de l’excepcional de la decisió coneguda aquest diumenge, al dir que "en aquest cas la llibertat d’actuació i criteri" que ha d’imperar en l’actuació dels tribunals "no és possible, donat que el Suprem ha determinat, per a aquest procés concret, que la situació de rebel·lia no impedeix als recurrents presentar-se a les eleccions europees." Afegeix que "les resolucions judicials no tenen per finalitat emetre simples opinions, sinó decisions d’obligat compliment. Afegeixen que “quan en un mateix procés es dicten resolucions per diferents ordres judicials, la que preval sempre és l’emesa per l’òrgan de rang superior”. 

En relació amb la qüestió de la inscripció o no al cens electoral assenyala que l’art. 23.1 de la Constitució estableix que els ciutadans tenen el dret a participar en els assumptes públics, directament o per mitjà de representants i el següent precepte proclama el dret d’accés als càrrecs públics. I recorda la jurisprudència del Tribunal Constitucional que fixa "les causes d’inelegibilitat dels càrrecs i funcions públiques han de ser objecte d’interpretació restrictiva".

Afegeixen que “no s’exigeix per als candidats a les eleccions estar inscrits en el cens, sinó que reuneixin els requisits per poder-ho fer. I l’únic motiu pel qual no es podria proclamar un candidat és que en aquest candidat es presentés alguna causa d’inelegibilitat. L’única causa" per a això "imputada als actors és la de la seva situació de rebel·lia, però, com ha dit el Tribunal Suprem, aquesta situació no és causa d’inelegibilitat", ja que en aquest cas "es troben donats d’alta en un municipi espanyol, base de les dades del cens electoral"

"Combatre i guanyar"

Puigdemont ha assegurat aquest dilluns que el seu equip jurídic sap com "combatre i guanyar" les causes judicials, després de conèixer-se les decisions dels jutjats Contenciós Administratiu 9 de Madrid. En una publicació a Twitter recollida per Europa Press, ha destacat que "hi ha un molt bon treball jurídic darrere de cada victòria aconseguida" i que l’utilitzaran per guanyar causes des del Parlament Europeu.

"Hi ha un molt bon treball jurídic darrere de cada victòria aconseguida. Tot aquest potencial el posarem al servei de guanyar causes i projectes per al conjunt dels ciutadans des del Parlament Europeu. El nostre equip sap què té entre mans, com combatre i com guanyar", ha reivindicat.

El TC fins dijous

Notícies relacionades

Les sentències, que reprodueixen els arguments de Puigdemont, Comín i Ponsatí que consideren "directament imputable" a l’instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, la seva situació de rebel·lia, per retirar "unilateralment i per pròpia voluntat les ordres d’extradició emeses contra ells", poden ser recorregudes davant del Tribunal Constitucional, que s’haurà de pronunciar abans de les 00.00 hores de divendres, moment en el qual comença la campanya electoral.

Tot i que les resolucions conegudes aquest dilluns donen un termini de dos dies per presentar la impugnació, des del Constitucional es va informar que el termini finalitza aquesta mitjanit, la qual cosa coincidiria si els jutjats del contenciós s’haguessin pronunciat dissabte passat, en comptes d’haver enviat la pilota al Suprem. Si finalment el PP recorre, com ha anunciat el seu president, Pablo Casado, l’alt tribunal disposarà fins a la mitjanit de dijous per dictar la seva resolució.