ELECCIONS GENERALS

Sánchez titllar Iglesias de mer "mitjancer" i demana concentrar el vot en el PSOE

El candidat socialista assenyala que recolzar "una altra formació" beneficia una "suma de les dretes"

Podem havia sigut fins ara el gran absent en la campanya del president del Govern

20190420 433799 sanchezmo 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

En l’equador d’aquesta campanya, el gran desaparegut als mítings de Pedro Sánchez ha ocupat, per primera vegada, un paper rellevant en el discurs del candidat socialista. El president del Govern central havia ignorat fins ara Podem i Pablo Iglesias, però aquest dissabte, a Alacant, Sánchez s’ha aturat en els morats. No els ha citat directament, però sí que els ha titllat de mers "mitjancers" en la batalla per frenar les "tres dretes", formades pel PP, Cs i Vox. Per al líder del PSOE, votar Podem, que no aconseguirà cap escó en algunes de les circumscripcions en les quals es presenta, suposa "augmentar les possibilitats" que Espanya "retrocedeixi 40 anys".

"El futur no té mitjancers. Si es voten altres opcions polítiques, més oportunitats tindrà el bloc de la dreta. Qui vulgui futur ha de votar el PSOE", ha dit Sánchez, precedit del cap de llista a Alacant, Pedro Duque, ministre de Ciència i Universitats, i del president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig.

La Comunitat Valenciana celebra eleccions autonòmiques el 28 d’abril, juntament amb les generals, ja que Puig es va voler despenjar del calendari de la resta de comunitats per intentar beneficiar-se del presumpte efecte arrossegament de Sánchez. Els socialistes tenen aquí moltes possibilitats de revalidar el poder, segons totes les enquestes. "El pròxim diumenge els socialistes tornarem a ser la primera força política a la Comunitat Valenciana després de 30 anys", ha vaticinat Puig. Però Compromís, amb qui els socialistes comparteixen coalició en el govern autonòmic, suposen aquí un rival d’entitat, i les paraules de Sánchez també han anat adreçades al partit que lidera Mónica Oltra.

Però el destinatari principal ha sigut Podem. Sánchez havia evitat al·ludir als morats en aquesta campanya perquè considera que els socialistes ja no poden esgarrapar més vots als morats (creuen que ja s’ha produït tot el transvasament), i també perquè el PSOE necessita Iglesias per a la investidura. Si els morats es desplomen, la continuïtat de Sánchez a la Moncloa corre un risc enorme.

Missatges constants

Notícies relacionades

Tot i així, Sánchez vol augmentar les seves crides a concentrar el vot en aquest últim tram abans dels comicis. Els missatges en aquest sentit van ser constants durant el seu acte, davant d’una mica més de 1.000 persones.

"Qui vulgui vèncer el bloc de la involució, l’única opció que té és votar el PSOE. L’única manera que aquestes tres dretes no sumin és l’opció que representa aquest partit –ha insistit–. Qualsevol vot que vagi a una altra formació augmenta les possibilitats que les dretes sumin".