PRIMERA PLANA

Rufián situa JxCat a la dreta i qüestiona la seva oferta d'unitat

El candidat d'ERC recorda votacions dels postconvergents a Madrid sobre fons voltors i llei hipotecària

"A Esquerra només falta Jaume Asens", ironitza, i insisteix que no donarà un "xec en blanc" a Pedro Sánchez

170419 primeraplana erc / periodico

6
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El número dos de la candidatura d’ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián, en el Fòrum Primera Plan@ d’EL PERIÓDICO, ha desdenyat absolutament les crítiques de Junts per Catalunya a Esquerra durant la campanya electoral i ha situat els neoconvergents en l’espai de la "centredreta liberal conservadora catalana". Després de les crítiques d’Artur Mas i Ferran Bel als republicans, per la seva predisposició a recolzar una hipotètica investidura de Pedro Sánchez i no haver volgut investirCarles Puigdemont, o per "anteposar el partit al país", el candidat d’ERC s’ha limitat a respondre’ls així: "Tot el respecte i la sort del món per l’espai convergent en aquestes eleccions generals".

Newsletters

Rep al teu correu les últimes notícies de la cursa electoral

Rep al teu correu les últimes notícies de la cursa electoral(activant la casella ‘Claus electorals’ en el teu perfil d’usuari)

Rufián ha defensat les llistes separades de l’independentisme al Congrés. "El model és d’èxit, la qual cosa ha passat en aquesta legislatura, on un grup de centredreta liberal conservadora catalana i l’espai nostre han anat de forma separada i ens posàvem d’acord en el que tenia a veure amb Catalunya. Cadascú votava per la seva ideologia i creences i no passava res. Ells van votar la llei hipotecària i el decret llei delsfons voltor i no va passar res. Em consta que a Madrid això incomoda moltíssim, que gent diferent ens posem d’acord en el que té a veure amb Catalunya".

En aquest mateix sentit, el número dos d’Esquerra ha recordat a JxCat que la unitat hauria de ser "la que anés des de la CUP fins a l’espai convergent, passant per nosaltres, demòcrates, l’espai dels comuns, ANC, Òmnium, Suma-t’hi... Una proposta electoral entre l’espai convergent i ERC no és una llista única, és una coalició electoral. Els marcs mentals són importants". I respecte a la transversalitat electoral, ha ironitzat sobre el candidat dels comuns, Jaume Asens: "Només falta Asens a Esquerra... No se sap què passarà d’aquí cinc anys", va concloure en relació amb una eventual incorporació a les files republicanes de l’actual tinent d’alcalde de Barcelona.

Recolzament amb condicions

Tornant a la neoconvergència, Rufián ha insistit a remarcar les diferències de vot amb JxCat a Madrid. "ERC li va votar a Sánchez una moció de censura gratis, un sostre de despesa gratis, sabent perfectament que el PP se'l carregaria al Senat. Li ha votat 27 dels 28 reials decrets, l’únic que no vam votar va ser el dels fons voltors, que per cert el PDECat sí que ho va fer". Però de cara al futur ha advertit que el seu partit no donarà un "xec en blanc al PSOE", tot i que ha deixat clar que vetarà l’accés de les dretes al Govern.

"No sabem quin PSOE ens trobarem, quin Pedro Sánchez ens trobarem. Però, si ERC és forta al Congrés, potser trobem un PSOE dèbil que pugui ser obligat a fer moltes coses. El PSOE no fa, se l’obliga a fer", ha afegit. "L’únic que demanàvem al PSOE és negociar", va afirmar respecte a la fracassada negociació dels Pressupostos de l’Estat.

Autocrítica

Quan li han preguntat sobre les seves formes a l’hora de fer política, Rufián ha fet alguna cosa d’autocrítica: "He donat massa excuses perquè es parli de les formes i no del fons, el que intentaré a partir d’ara i estic intentant d’algun temps ençà, amb poc èxit, és que no es parli tant de les formes i es pugui parlar del fons, qui parla de les formes és que no vol parlar del fons".

Respecte al seu model per aconseguir la independència, ha insistit que "ens asseguem a una taula i tots defensin el que vulguin defensar i parli sense renúncies". "L’únic retret per ser a la presó o exili per complimentar un compromís electoral, és que sabíem que ens enfrontàvem a gent amb carències greus democràtiques però no sabíem que ens enfrontàvem a salvatges", ha apuntat al ser preguntat sobre els fulls de ruta de l’independentisme durant els últims anys.

El candidat republicà ha proposat una taula de diàleg i negociació entre totes les opcions sobre el conflicte català. "O ens deixem de negar entre nosaltres, ¿o què? Més amenaces, pals, més gent en un jutjat parcial, més policia". "Estaríem encantats de comentar contrapropostes de tots i no insults o no desqualificacions o no vetos", ha afegit. ERC proposa, ha recordat, un referèndum d’autodeterminació, "que aglutina entre el 78% i el 82% de la població de Catalunya". Finalment, ha proposat una llei per "aixecar tot el pes judicial a l’independentisme". "Des dels alcaldes que es van jugar la llibertat, el càrrec i el patrimoni, passant pels nostres companys que estan davant del tribunal i acabant pels exiliats”

Fiscalitat i portes giratòries

El candidat ha denunciat que tres persones tenen la mateixa riquesa que 15 milions de persones, Amancio OrtegaJoan Roig i Patricia Botín. "I tributen menys que un treballador de la Seat, tenim un Estat fort amb els febles i feble amb els forts, volem racionalitzar la fiscalitat i que es compleixi l’article 128 de la Constitució, que parla d’un repartiment de la riquesa just i equitatiu".

Rufián ha llançat una bateria de propostes socials. En matèria de petites i mitjanes empreses, una llei contra la morositat. I també una iniciativa legislativa contra les portes giratòries. En matèria d’ocupació ha reclamat la derogació de les reformes laborals del 2010 i 2012, que no ha pogut ser "per l’incompliment del PSOE" i un salari mínim de 1.200 euros. També ha reclamat el compliment de la llei de dependència per part de l’Estat. 

Rufián ha reclamat el traspàs de les beques i recuperar pisos de la SAREB i regular el preu del lloguer, un aspecte en què ERC mostra diferències amb els plantejaments de JxCat en el si del Govern. "Tenim a Europa exemples de regulació d’aquests preus, volem equiparar-nos a aquestes ciutats europees", ha apuntat el diputat independentista. El candidat ha proposat també blindar per llei les pensions.

En matèria de drets civils ha apostat per "recolzar" un referèndum sobre monarquia o república. "Si una formació política al Congrés s’atreveix, podrà comptar amb el nostre recolzament", ha afirmat, i ha afegit com a proposta la despenalització de les injúries al rei i acabar amb l’"opacitat brutal" respecte a les finances de la Casa Reial. Rufián també ha recordat que ERC està per permetre el vot als 16 anys.

Memòria històrica

Notícies relacionades

Rufián ha proposat "treure torturadors com 'Billy el Niño' de la llei d’amnistia. Que 'Billy el Niño’ i companyia siguin jutjats. ERC es compromet a demanar la reobertura de la comissió d’investigació de les clavegueres de l’Estat". I sobre l’excarceració d’Oriol Pujol, ha afirmat: "Li vaig preguntar a Ester Capella [consellera de Justícia] i em va dir que era una decisió judicial. M’agrada tant com a qualsevol persona decent. Grinyola", ha conclòs.

Rufián ha dit que en algunes ocasions ha expressat les seves crítiques internes en qüestions sobre les pistoles tàser o certes actuacions dels Mossos d’Esquadra. Però també respecte al fet que no es qüestionin els concerts educatius a centres religiosos amb inculpacions sobre abusos sexuals. "Això tampoc ho entenc i no ho comparteixo".