COL·LOQUI

Álvarez de Toledo assegura que Sánchez només pot ser president "a costa de la Constitució"

"Quan un socialista diu ha que fer politica és un eufemisme per dir que s'ha de cedir", assevera

20190405 432028 alvareztoledomo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cayetana Álvarez de Toledo trepitja l’accelerador contra Pedro Sánchez. La candidata dels populars per Barcelona ha aparcat la seva pugna amb Inés Arrimadas i ha ignorat el projecte dels taronges en una esmorzar-col·loqui a Nova Economia Fòrum a Barcelona, un escenari des del qual s’ha centrat a carregar contra el president del Govern per haver dialogat amb els independentistes. "No hi ha paraula més pervertida i grapejada que aquesta", ha etzibat: "N’hi diuen diàleg quan volen dir deslleialtat" perquè "quan un socialista diu que s’ha de fer política és un eufemisme per dir que s’ha de cedir".

La postulant conservadora ha portat la seva audiència a situar-se en una dilema: "O Sánchez o la sobirania del poble espanyol", un adversari polític al qual ha batejat com "el vanitós útil del nacionalisme" i "un oportunista sense escrúpols". I ha prosseguit amb una reflexió molt contundent sobre les possibilitats que torni a la Moncloa: "El llarg extraviament de l’esquerra espanyola desemboca en una caricatura, la de Sánchez investit amb els vots d’un pròfug de la Justícia per haver muntat un cop a la democràcia espanyola", ha assegurat.

Amb tot, ha reblat que el dirigent del PSOE només podrà tornar a ser president del Govern "a costa de la Constitució". "El nacionalisme i el seu greu desafiament mai hauria sigut tan greu si no hagués sigut per l’empara del PSOE al llarg del temps. La seva condescendència amb el nacionalisme ha sigut decisiva", ha afegit.

"Xenofòbia"

Álvarez de Toledo ha insistit que el nacionalisme és una "ideologia reaccionària", que l’independentisme català es fonamenta en la "xenofòbia, en voler convertir veïns en estrangers". Davant això, ha consolidat "l’Espanya constitucional com un monument moral", ha vanagloriat el pacte del 1978 com "la pau civil espanyola" i ha erigit la Constitució com "la veritable tercera via".

Notícies relacionades

Segons el seu parer, els independentistes empresonats que estan sent jutjats al Tribunal Suprem es van entossudir a "trencar llaços de veïnat" i a enfrontar "una Catalunya contra una altra Catalunya" i els ha tornat a exigir que "demanin perdó". Segons la seva diagnosi, el nacionalisme català "ha entrat en l’edat adulta al saber que els fets tenen conseqüències", a l’escoltar el discurs del Rei del 3 d’octubre del 2017 i a l’estar "assegut al banc dels acusats".

Álvarez de Toledo ha evitat entrar en detall de les qüestions que se li han requerit al final de la seva intervenció. No s’ha pronunciat ni sobre l’eutanàsia, ni sobre l’ocupació de pisos il·legals a Barcelona, ni ha entrat en el debat sobre impostos. La seva resposta ha sigut remetre’s a posicions que ja havien sigut encapçalades pel partit anteriorment. Economia lingüística.