LA CORRUPCIÓ DEL PP

Detingut el cunyat i advocat de Rita Barberá en una operació per comissions a l'Ajuntament de València

El cas investiga el presumpte cobrament de comissions a empreses adjudicatàries en l'etapa de govern del Partit Popular

La filla de José Corbín i neboda de l'exalcaldessa també està investigada i l'actual alcalde apunta al finançament del PP

zentauroepp47602968 jos maria cor190402104131

zentauroepp47602968 jos maria cor190402104131 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han detingut aquest matí José María Corbín, cunyat i advocat de l’exalcaldessa de València Rita Barberá, en el marc d’una operació posada en marxa per la Fiscalia Anticorrupció que investiga el possible cobrament de comissions a empreses contractistes de l’ajuntament de la capital valenciana en l’etapa de govern del Partit Popular.

Segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts coneixedores de l’operació, hi ha més familiars de Barberá investigats, entre ells la seva neboda i també advocada Rita Corbín Barberá, que va ser la que va acompanyar al seu dia l’exalcaldessa quan va declarar davant del Tribunal Suprem en el cas que estudia el finançament de la seva última campanya poc abans de morir en un hotel de Madrid.

L’operació, coordinada pel jutjat d’instrucció 13 i que és secreta, continua oberta, hi ha més detinguts –la identitat dels quals no ha transcendit encara– i hi ha en marxa més d’una desena de registres, incloent-hi un al consistori valencià.

Entre els organismes registrats hi ha la seu d’AUMSA (Actuacions Urbanes Municipals SA), responsable de moltes obres públiques a la ciutat i els contractistes del qual se sospita que podrien haver pagat comissions per rebre aquests encàrrecs.

"Els casos no els coneixem, són diferents actuacions. No és un sol cas, són denúncies que en el seu moment va rebre la Fiscalia Anticorrupció i que fruit de les investigacions s’ha ordenat a l’UCO que procedeixi a la detenció de diverses persones i a diversos registres tant en algun despatx d’advocats i a altres seus", ha explicat Juan Carlos Fulgencio, delegat del Govern al País Valencià.

Altres causes

Actualment, els jutjats de València instrueixen una causa que investiga el possible finançament irregular de les tres últimes campanyes de Rita Barberá a l’Ajuntament davant de la sospita que diverses empreses contractistes van poder sufragar la gran majoria dels actes de les del 2007 i 2011 i que en la del 2015 el Grup Popular va poder utilitzar diners recaptats per comissions per fer-ho.

Corbín és en l’actualitat l’advocat de Mari Carmen García Fuster que durant els seus 24 anys a l’Ajuntament va ser la mà dreta interna de Barberá i està investigada en el 'cas Taula'.

Entre el PP... i Vox

Molt propers al PP mentre Rita Barberá va estar en el partit, Corbín i la seva família es van anar allunyant dels populars i l’advocat ha participat en els últims actes de Vox a la capital valenciana, partit al qual està afiliada també la seva filla Rita, que havia de tenir un lloc en la candidatura del partit ultra a l’ajuntament en les pròximes eleccions.

Ribó apunta al partit

L’actual alcalde de València, Joan Ribó, va deixar anar: "Sembla ser que és un tema relacionat. Dic ‘sembla ser’ perquè no tinc informació exacta, però per les informacions que apareixen per allà, amb el finançament il·legal del Partit Popular". A més, va apuntar una altra pista del període que es podria estar investigant a l’assenyalar que la investigació afecta "directament tot el PP que va governar del 2011 al 2015" a València. 

També es va mostrar "profundament molest" perquè es torni a vincular la ciutat amb la corrupció i va dir que és "imprescindible que tornin als valencians fins a l’últim cèntim que presumiblement hagin robat" i ha dit que ara saben "que els fitxatges de certs partits d’extrema dreta estan contaminats per les corrupteles de la dreta de sempre".

Notícies relacionades

Per la seva part, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha assegurat que "és obvi" que el PP "va instal·lar un règim corrupte en totes les institucions" i Manolo Mata, síndic del PSPV a les Corts, va dir que és "una mostra més que el sistema instaurat pel PP al País Valencià és una cleptocràcia dissenyada per robar" i va assenyalar que el va instal·lar l’expresident popular Eduardo Zaplana, investigat en l’operació Erial.

Isabel Bonig, presidenta del PPCV, ha assenyalat que les persones afectades fins ara "ni formen part ni estan al PP" i ha assenyalat que és "curiós" que l’operació es produeixi unes setmanes abans de les eleccions.