NOU TOC D'ATENCIÓ

La Junta Electoral ordena retirar llaços al poble de Junqueras en 48 hores

L'organisme també ordena retirar símbols independentistes a Vilanova i la Geltrú i Canyelles

zentauroepp47320236 barcelona 12 03 2019 pol tica  la junta electoral central  j190328143235

zentauroepp47320236 barcelona 12 03 2019 pol tica la junta electoral central j190328143235 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta Electoral de Zona ha ordenat als ajuntaments barcelonins de Sant Vicenç dels Horts –on va ser alcalde l’exvicepresident català i líder d’ERC, Oriol Junqueras–, Vilanova i la Geltrú i Canyelles que retirin en un termini màxim de 48 hores els llaços grocs iesteladesque hi pugui haver als seus edificis públics.

La Junta Electoral de Zona de Sant Feliu del Llobregat, competent en l’àrea de Sant Vicenç dels Horts, ha emès una resolució, amb data 27 de març i a la qual ha tingut accés EFE, en la qual respon favorablement a una denúncia de Ciutadans.

El partit taronja va alertar que s’exhibeix un llaç groc en una finestra de l’ajuntament d’aquesta localitat, on governa la republicana Maite Aymerich, successora de Junqueras al capdavant del consistori. 

“Principi de neutralitat”

La Junta Electoral de Zona reitera en la seva resolució la necessitat de respectar “el principi de neutralitat” en les institucions públiques i recorda que la Junta Electoral Central ja ha declarat el llaç groc i l’estelada com a símbols partidistes.

En aquest sentit, ha ordenat al consistori la “immediata retirada en el termini màxim de 48 hores dels signes i símbols expressats anteriorment que es trobin en un edifici públic”.

En la mateixa línia, la Junta Electoral de Zona de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) ha ordenat a l’alcaldessa d’aquesta localitat, Neus Lloveras, i a la de Canyelles, Rosa Huguet (totes dues del PDECat), que retirin abans de 48 hores llaços, estelades i símbols partidistes que encara s’exhibeixen en edificis municipals, després d’una altra denúncia de Ciutadans.

A Palma, també

Palma de Mallorca, la Junta Electoral també ha ordenat a l’alcalde, Antoni Noguera, i al president del Parlament balear, Baltasar Picornell, la retirada en 24 hores dels “llaços que puguin trobar-se en edificis públics del consistori i la cambra legislativa”.

Notícies relacionades

L’organisme argumenta que “són signes que poden ser legítimament utilitzats per formacions polítiques en la seva propaganda electoral, però no pels poders públics, ja que aquests han de mantenir una rigorosa neutralitat política”.

Aquest dijous, el PP ha anunciat la presentació d’una denúncia pel llaç col·locat al Parlament, després que la Mesa rebutgés ordenar-ne la retirada en la sessió d’aquest dimecres. La diputada i portaveu de la campanya del PP, Núria Riera, ha criticat especialment l’actuació del representant del PSIB a la Mesa, Vicenç Thomàs, per no recolzar la petició dels populars de retirar el símbol. Per aquesta raó, ha acusat la presidenta balear i secretària general dels socialistes de les Balears, Francina Armengol, d’actuar “al més pur estil Torra”.