VIATGE A ALEMANYA

Puigdemont assegura que recorrerà la sentència del judici al procés

De visita a la presó de Neumünster on va ser detingut, l'expresident català insisteix que si és elegit eurodiputat tindrà immunitat per tornar a Espanya

video 3475765 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Puigdemont ha tornat a Neumünster. Un any després que fos traslladat a aquesta presó situada al nord-oest d’Alemanya, l’expresident de la Generalitat ha tornat aquest dilluns al centre penitenciari on va ser detingut durant 12 dies. Acompanyat dels seus advocats Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas (candidat al Congrés per Girona), ha assegurat que recorreran la sentència del judici alprocés,encara per dictar, per portar el cas davant de la justícia europea.

Puigdemont, que també ha entregat un centenar de llibres d’autors catalans traduïts a l’alemany a la biblioteca de la presó, fa així un nou gest per provar d’internacionalitzar el procés independentista català. La seva presentació com a cap de llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees va en aquesta mateixa direcció. “El judici és una farsa”, ha assenyalat al ‘Tagesschau’, el telenotícies de la televisió pública ARD.

Puigdemont també ha rebutjat la nova investigació del Tribunal de Comptes, que aquest dilluns ha obert una causa demanant-li a la Fiscalia General de l’Estat que investigui el govern català per una possible malversació de fons públics. “Un altre cop estem davant de l’ús d’institucions de l’Estat per a la persecució política”, ha assenyalat l’expresident, que alhora ha remarcat que “no es va desviar ni un euro per al referèndum”.

Immunitat parlamentària

Preguntat per la premsa, Puigdemont ha reiterat que si és elegiteurodiputat això li donarà immunitat parlamentària, evitant la seva detenció en un eventual retorn a Espanya. La llei electoral obliga el candidat a jurar o prometre el càrrec de manera presencial a Madrid, cosa que forçaria l’expresident a arriscar-se.

Per la seva banda, l’expresident ho nega, insistint que l’acta de diputat l’entrega la cambra europea. El seu entorn va adduir anteriorment al precedent de l’empresari José María Ruiz-Mateos, que el 1989 es va escaquejar de l’ordre de crida i recerca emesa per la justícia espanyola després d’obtenir immunitat immediata al ser elegit eurodiputat. A les últimes eleccions catalanes Puigdemont ja va assegurar que tornaria, una cosa que va acabar desestimant pel risc de ser detingut.

Un any de la seva detenció

En la seva tornada a la localitat alemanya on va estar pres, Puigdemont s’ha reunit amb el seu entorn més proper així com amb les delegacions del’Assamblea Nacional Catalana  (ANC) i amb diputats de Die Linke, l’esquerra sindicalista alemanya.

Notícies relacionades

El 25 de març de l’any passat el líder independentista català va ser detingut per la policia alemanya al travessar la frontera amb Dinamarca. Puigdemont pretenia tornar a Brussel·les d’un viatge a Finlàndia, on havia participat en una conferència, però a petició de l’euroordre emesa pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena les autoritats alemanyes el van mantenir sota custòdia policial.

Puigdemont va passar 12 nits a la presó de Neumünster i no en va sortir fins al 6 d’abril, quan la justícia alemanya va rebutjar les tesis de la judicatura espanyola sobre una rebel·lió violenta a Catalunya. L’expresident va quedar en llibertat sota fiança i es va traslladar breument a Berlín. El 22 de maig el tribunal superior de Schleswig-Holstein va tombar definitivament la petició del Suprem, descartant la seva extradició a Espanya per un cas de rebel·lió que va considerar “en principi inadmissible”.