L'ANY 2012

El dia que Iglesias va argumentar el "portar armes" com una de les "bases de la democràcia"

Fonts de Podem assenyalen que "Iglesias mai va proposar que a Espanya hi hagués venda lliure d'armes"

Aquestes afirmacions formaven part d'una reflexió teòrica sobre la construcció de la democràcia als EUA

undefined46121489 pablo iglesias181204142131

undefined46121489 pablo iglesias181204142131 / Luca Piergiovanni

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Després de les declaracions de Santiago Abascal sobre el dret dels espanyols a tenir armes a casa i poder-les utilitzar ha sortit a la palestra una reflexió teòrica que el líder de Podem va fer el 2012 sobre la construcció de la democràcia als EUAPablo Iglesias va argumentar al programa La Tuerka que el dret de portar armes va ser "una de les bases de la democràcia".  

Fonts pròximes al líder morat asseguren que aquestes paraules "mai" van suposar una "proposta perquè a Espanya hi hagués venda lliure d’armes". Les mateixes veus recorden que "Podem fa 4 anys que és a les institucions i mai ha proposat que a Espanya la gent pugui portar armes". A més, les afirmacions d’Iglesias es produïen anys abans de la seva entrada en l’escenari polític i en qualitat de politòleg. 

Notícies relacionades

Dos anys abans de fundar Podem, Iglesias va esgrimir que la democràcia era "incompatible amb el monopoli de la violència per part de l’estat". En aquest sentit, va defensar que després de la independència americana es va haver de repartir el poder, en aquells moments encarnat en la violència i les armes, entre el "poble" i l’"Estat". Concloïa la seva reflexió citant el polític Huey Newton: "Un poble desarmat pot ser sotmès a l’esclavitud en qualsevol moment". 

Iglesias també es va pronunciar, en aquell moment, sobre la violència armada que es produeix als EUA: "Que un pare de família blanc, anglosaxó, protestant i gras de menjar crema de cacauet dispari des de la finestra de casa seva a un negre de condició humil perquè està penetrant en la seva societat" és "només un símptoma d’una societat malalta".