PASSAT CRÍTIC

Els dards de Cayetana Álvarez de Toledo contra el PP de Rajoy

L'actual cap de llista per Barcelona dels populars va censurar la "inacció" de l'expresident i va advocar per substituir el partit per Ciutadans a tot Espanya

zentauroepp47377658 cayetana lverez de toledo190316135631

zentauroepp47377658 cayetana lverez de toledo190316135631 / Victor Lerena

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La flamant cap de llista del PP per Barcelona per a les eleccions generals del 28 d’abril, Cayetana Álvarez de Toledo, fa no gaire va ser molt crítica amb el partit conservador i va arribar fins i tot a advocar per la desaparició de la força a tot Espanya i la seva substitució per Ciutadans.

De fet, Álvarez de Toledo va renunciar a renovar el seu escó al Congrés en les eleccions del 20 de desembre del 2015 –que ocupava des del 2008– per la seva disconformitat amb la, al seu judici, "inacció" de Mariano Rajoy davant del pols independentista català.

Aquestes són alguns delsdards  que va llançar la periodista a les sigles sota les quals ara es presentarà:

A l’article en el qual va anunciar el seu rebuig de tornar a presentar-se, publicat a 'El Mundo' el 14 d’octubre del 2015, va arremetre durament contra Rajoy perquè, segons el seu parer, durant el seu mandat "la democràcia ni s’ha regenerat ni s’ha defensat" i per la seva "incapacitat per erigir-se en el principal garant de la llibertat, la igualtat i la llei" davant del "repte separatista català". I va considerar que el Govern "va abdicar de la seva responsabilitat" en la consulta del 9-N.

Substitució per Ciutadans

El 24 d’octubre del 2017, en declaracions a EsRadio, la periodista va assegurar:"L’operació diàleg [...] s’ha revelat com un veritable fracàs. Amb el nacionalisme no hi havia diàleg possible, no hi havia una tercera via entre Constitució i secessió".

El 20 de gener del 2018, al diari 'El Mundo', va escriure: "Ningú reconeix públicament la realitat: el PP avui és una froça residual a Catalunya. I ningú es planteja el veritable desafiament, que és existencial: la seva substitució per Ciutadans a tot Espanya".

En aquell article, Álvarez de Toledo va afegir, sobre la decisió del magistrat Pablo Llarena de retirar l’ordre de detenció europea contra Carles Puigdemont després que un jutjat alemany rebutgés extradir-lo per rebel·lió: "El jutge Llarena va cometre un error colossal al retirar l’euroordre contra Puigdemont. Però què va fer el Govern per evitar-ho. I què ha fet per posar-hi remei [...] La inacció del Govern explica la supervivència de Puigdemont".

El "fracàs" de l’operació diàleg

Notícies relacionades

Uns mesos més tard, al mateix diari, va tornar a aprofundir en la suposada mà tova del PP amb l’independentisme. "El desafiament nacionalista és el problema més greu i urgent d’Espanya. I la tebiesa en el seu combat, el llast electoral més gran del PP," va escriure el 9 de juny del 2018.

No obstant, Rajoy no va ser l’únic objectiu de les seves crítiques. El 10 de setembre del 2018 va arremetre contra l’actual líder, Pablo Casado: "El discurs de Casado és un problema per als seus propis objectius estratègics. Per als patriòtics i els partidistes. Acusar Ciutadans de posar en risc la convivència és donar la raó als nacionalistes. És erosionar al constitucionalisme en un moment decisiu. I també és debilitar el PP".