INDULTS ALS PROCESSATS PER L'1-O

Josep Ramon Bosch (SCC): "Si els presos se'n penedeixen, l'Estat hauria de ser generós"

El president de Societat Civil Catalana reclama "un gran pacte d'Estat" entre el PSOE, PP i Cs al marge de Vox

"No es pot banalitzar l'aplicació del 155 o amenaçar amb vel·leïtats. Seria jugar amb foc", afirma

josep-ramon-bosch / periodico

5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Ramon Bosch torna a agafar les regnes de Societat Civil Catalana (SCC) per fixar un nou rumb amb el "catalanisme" com a bandera, una maniobra que ja li ha costat els seus primers desacords interns.

-Hi ha hagut baixes per la seva negativa a convocar la manifestació de la dreta a Colón i l’entitat ha sortit a matisar algunes de les seves paraules. ¿No agraden els seus postulats?

-Hi ha hagut unes 400 o 500 baixes, però també unes 400 altes. No som aliens a la situació política i ens trobem en un clima preelectoral que incideix directament en els nostres afiliats. Anteriorment, hi va haver xocs fruit del personalisme, més que ideològics, però ja està superat. Les baixes s’han produït perquè la meva intenció és fer un discurs sobretot en català. Això no significa que deixem de recolzar el castellà, que no se’m interpreti malament, però la divisió a Catalunya és molt clara entre catalanoparlants i castellanoparlants i el que ha de fer SCC i els partits constitucionalistes és no permetre que la llengua, que és el vehicle de comunicació, ho sigui de divisió. El Manifest Koiné és un insult a la intel·ligència, és gairebé eugenèsic, d’un supremacisme brutal, i això s’hauria de denunciar.

-La presidenta de l’Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya, Ana Losada, ha abandonat SCC per la seva defensa de la immersió lingüística i l’acusa de "traïció". ¿Ha canviat la seva opinió?

-Crec que la immersió lingüística va ser bona en el seu moment com a defensa del català, però desgraciadament no s’han complert les sentències judicials que parlen de la defensa del castellà i els qui n’han sortit més perjudicats som els catalanoparlants. El que cal fer és revisar-la. Tenim dues llengües que conviuen de forma pacífica i que cal potenciar. El castellà no ha de ser una llengua marginal, com passa a l’escola en molts casos, i el català també ha de ser una llengua d’Estat i s’ha d’impulsar a escala estatal. 

-Vostè ha criticat l’ús del 155 com un artifici electoral.

-Cal pensar pel bé de l’Estat i els seus ciutadans i, quan uns partits, dins de la lògica electoral, parlen d’aplicar-lo a Catalunya, entenc que l’utilitzen com a manera de buscar vots. I aquesta és la meva censura. No es pot banalitzar d’aquesta forma un article o amenaçar amb vel·leïtats sobre una cosa que realment és molt seriosa. No es pot jugar amb foc. 

-¿Busca desmarcar-se del PP i Cs? 

-Sempre he fet aquest mateix discurs, una altra cosa és la percepció. Quan va néixer SCC va ser una veu al desert perquè defensàvem que Catalunya era Espanya sense cap complex, com ara defensem que Catalunya té una personalitat pròpia. Alguns ens van posicionar llavors al costat de l’extrema dreta i ara, amb el mateix discurs, d’altres ens acusen fins i tot de ser separatistes. Sempre hem fet aquest discurs tranquil de defensa de la catalanitat, que és la defensa d’Espanya, una Espanya en català, que és la nostra manera de sentir-nos profundament espanyols.

-El constitucionalisme està dividit i aguditza les seves diferències en període electoral. ¿Com es cus, això? 

-Carles Puigdemont no ha aprovat els Pressupostos i els separatistes s’han carregat la legislatura. Estem en ple debat electoral i SCC el que ha de fer és un pas al costat per no interferir-hi, però desitjo que hi hagi un gran pacte d’Estat en què el PSOE, Cs i PP assoleixin grans acords perquè és el que requereix el país, més enllà del batibull i les divergències polítiques. Hi ha tres factors bàsics per a qualsevol ciutadà: un bon servei públic, assegurar unes pensions dignes i infraestructures decents.

-No esmenta Vox.

-No sé si dins de SCC hi ha gent de Vox o no, ho desconec. Tampoc conec el seu programa electoral, però sí que sé qui és el PSOE, Cs i el PP.

-¿Creu que Vox és un partit constitucionalista?

-Vox ha defensat actituds constitucionalistes, encara que també està en contra de les comunitats autònomes i les vol dissoldre. Ara bé, diu que ho vol fer a través de la Constitució. 

-¿I és d’extrema dreta?

-Crec sincerament que no. Té alguns postulats que poden estar a la dreta més radical, per exemple sobre la immigració i el feminisme. Vox és hereu del carlisme basc. No s’ha de confondre amb l’extrema dreta perquè és un fenomen com ho va ser Podem, d’emprenyament i cansament per molts motius, i el procés n’és el principal. Quan a tu et diuen que Espanya et roba, et diuen lladre constantment i veus que no hi ha una veu que ho contradigui, al final la gent compra un discurs dur. No és justificació, eh, és una simple anàlisi de la realitat.

-¿El futur Govern ha de continuar dialogant amb la Generalitat?

-Cal parlar amb tot el món sempre dins de la Constitució i l’Estatut. Els plantejaments per dialogar i discutir han de ser clars. No es pot parlar de fer un referèndum il·legal. Els catalans hem de ser governats i vaig entendre que Pedro Sánchez volia sincerament buscar el benestar de tots els espanyols i, entre ells, els catalans. I el Govern català va ser votat, ens agradi o no, pels catalans i és el que té les funcions de governar. Una altra cosa és que no ho faci o ho faci de forma malintencionada. 

-¿Creu que hi va haver un cop d’Estat a Catalunya el 27-O?

-Crec que hi va haver un intent clar de subvertir la legalitat i, si es vol anomenar així, doncs sí, tot i que no és un cop d’Estat a l’ús. No es pot comparar amb el que va passar el 23-F. I, per cert, el judici és un tret al peu dels independentistes perquè està evidenciant el seu engany monumental.

Notícies relacionades

-Els presos independentistes, ¿haurien de ser indultats?

-Parlar ja d’indults és precipitat, però crec en la justícia i que l’Estat ha de ser bo amb tota la seva gent. Si hi ha un penediment sincer, entenc que l’Estat hauria de ser generós.