eleccions generals

Ciutadans fitxa l'advocat de l'Estat purgat per defensar que en el procés hi va haver rebel·lió

Edmundo Bal afirma que el «van cessar perquè volien que mentís»

Casado planteja el 28-A com un plebiscit per frenar l'independentisme

edmundo val / periodico

3
Es llegeix en minuts
Á. V. / J. C.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha donat aquest diumenge un cop d’efecte a l’anunciar la incorporació de l’advocat de l’Estat Edmundo Bal a les llistes de la formació com a número quatre per Madrid per a les eleccions generals del 28 d’abril. Bal va ser destituït com a cap del Penal dels Serveis Jurídics de l’Estat per defensar que calia acusar per un delicte de rebel·lió els líders independentistes que estan sent jutjats al Tribunal Suprem. L’Advocacia de l’Estat els va acusar finalment de sedició.

Durant un acte de la formació per presentar els seus candidats per Madrid, Bal va prendre la paraula per lamentar haver sigut notícia als diaris “per complir l’obligació d’una persona honrada”. “Em van cessar perquè volien que mentís i m’hi vaig negar”, va afirmar. En un to apassionat, habitual en ell, el flamant candidat va assegurar que “Espanya es troba molt malament, molt baixa de valors”. “El que compleix la seva obligació, hauria de fer-ho sense por, treballant pel país”, com ell ha fet fins ara com a advocat de l’Estat, i farà ara “des d’un altre lloc molt més rellevant”. Segons la seva opinió, Cs arriba per “canviar les coses” amb “un projecte que unirà ciutadania amb política i els diferents sectors de la vida espanyola per treballar pels que pensen” com ells i els que no.

Rivera, que va qualificar Bal d’“heroi”, va destacar que “la principal tasca d’un líder és envoltar-se de gent bona i treballadora”. “La purga de (el president del Govern, Pedro) Sánchez és fer fora gent com Bal i després pactar amb (el president de la Generalitat, Quim) Torra. Sánchez té Torra d’aliat i jo tinc Edmundo Bal al meu equip”, es va vantar. “¿Us imagineu Bal concedint indults a qui ha intentat carregar-se aquest país? ¿Us imagineu(Inés) Arrimadas negociant i demanant perdó sota una pancarta que diu presos polítics? ¿M’imagineu a mi assegut amb Torra i posant-hi un mediador?”, es va preguntar Rivera, informa Europa Press.

O el PP o l’independentisme

Per la seva banda, el president del PP, Pablo Casado, va qualificar aquest diumenge des de Màlaga de "sonora punxada" la manifestació independentista de dissabte a Madrid, assegurant que ha permès comprovar la “tolerància” cap al plantejament de les idees sobiranistes. “Però una cosa és que el puguin plantejar al carrer i una altra que tinguin clar que legislativament no es pot produir”, va dir. Per això, va desafiar el president de la Generalitat a anar al Congrés a defensar el seu projecte d’independència. Davant del convenciment que aquest escenari no es produirà, el líder de l’oposició va plantejar els pròxims comicis generals com un plebiscit “en què sí que voten tots els espanyols”. “¿No volen referèndum? El referèndum serà el 28 d’abril, quan calgui triar entre el Govern de Frankenstein de Pedro Sánchez al costat dels independentistes, Torra, Puigdemont, Batasuna i Podem o un del PP rescatant Espanya de la indignitat d’estar als peus dels qui volen trencar-la”, va apuntar.

Casado va viatjar per acompanyarFrancisco de la Torre en la presentació de la seva campanya per a la reelecció com a alcalde de Màlaga, la ciutat més gran que governen els populars. Des d’allà es va referir a la manifestació independentista de Madrid. “Ens dol veure com al centre d’Espanya s’està demanant la ruptura de la unitat de la nació”, va dir. Va destacar l’assistència de “60 organitzacions ben subvencionades” i que “van poder veure que no hi va haver cap aldarull, ni ‘kale borroka’ ni ningú els va insultar per portar estelades o insultar la justícia”. “Hi havia tolerància, una societat madura que consagra el dret a manifestar-se”, va dir, posant el focus de les seves crítiques en la presència de Carles Sastre, “un terrorista de Terra Lliure” a qui es va poder veure a la capçalera. 

Notícies relacionades

“Va ser un escarni veure'l a la Cibeles, o que vagi a les escoles a parlar amb els nostres fills del futur d’Espanya. Cal acabar amb l’adoctrinament educatiu i amb les ‘ikastoles’ dels independentistes a Catalunya”.

Per això, va prosseguir, “una cosa és que entenguem que hi hagi gent que ve a Madrid a demanar la independència i una altra cosa és que se’ls posi una alfombra vermella des del Govern i el president es reuneixi amb ells a Pedralbes per pactar 24 mesures”, va dir en al·lusió a l’última trobada entre el líder socialista i el president de la Generalitat. “Està permès, però no és admissible”, va insistir, ressaltant que “per això cal fer fora Sánchez de la Moncloa”.