La Policia Nacional xifra en 18.000 persones els assistents a la manifestació independentista a Madrid

Segons els organitzadors, han sigut 120.000 els participants en la marxa d'aquest dissabte

zentauroepp47381679 madrid190316172430

zentauroepp47381679 madrid190316172430 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

La Policia Nacional ha xifrat en 18.000 persones els assistents a la manifestació independentista de Madrid, segons ha informat la Delegació del Govern. Per la seva banda, els organitzadors de la marxa, convocada per més de seixanta col·lectius contra el judici al procés, han estimat en 120.000 els participants.

La protesta ha arrencat a les 18.00 hores al centre de Madrid, encapçalada pelpresident de la Generalitat, Quim Torra, i bona part del Govern català. "Autodeterminació no és delicte. Democràcia és decidir" són els lemes d’aquesta marxa, que ha partit d’Atocha i que conclourà a la plaça de Cibeles, i a la qual han arribat milers de persones procedents de Catalunya en prop de 500 autocars i una quinzena de trens AVE.

Molts dels participants han acudit a la protesta amb banderes estelades. També urnes transparents i cartells, la majoria amb lemes en català, amb missatge com "Som república, repub of Catalonia", "No hi ha justícia" i "Libertad presos y exiliados políticos".

Des de tot Espanya

Segons els organitzadors, també s’han desplaçat des de Galícia, Castella i Lleó, Andalusia, Euskadi i Astúries nombroses persones que integren els més de seixanta col·lectius socials, organitzacions del 15 M i entitats republicanes que, a més de l’ANC i Òmniun Cultural, han convocat la protesta, en ple judici als líders encausats per l’1-O.

A més de Torra, hi han estat presents altres membres del Govern català, com la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i la titular de Cultura i pròxima número dos de la llista de JxCat al Congrés en les eleccions generals del 28-A, Laura Borràs.

500 policies

Igualment, hi han participat les conselleres de Salut i d’Agricultura, Alba Vergés i Teresa Jordà; a més d’altres representants d’Esquerra Republicana, encapçalats pels diputats al Congrés i candidats d’Esquerra a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián i Carolina Telechea, i la candidata republicana a les europees, Diana Riba.

Notícies relacionades

Al voltant de 500 efectius de la Policia Nacional vetllen per la seguretat de la manifestació, la majoria adscrits a les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) –els antiavalots–, però també de les Unitats de Prevenció Ràpida (UPR) i dels Grups Operatius de Resposta (GOR), segons han detallat a EFE fonts policials.

Segons les previsions que els mateixos organitzadors han remès a la Delegació del Govern a Madrid, s’espera que hi acudeixin 50.000 persones.