CITES AMB LES URNES

Jaume Asens es perfila com a candidat dels comuns a les generals

El tinent d'alcalde de Barcelona lidera una candidatura a les primàries per al 28-A amb Aina Vidal, Pisarello i Mena

zentauroepp45629177 asens190204114006

zentauroepp45629177 asens190204114006 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El quart tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, liderarà una candidatura a les primàries que ha convocat Catalunya en Comú per elegir candidat a les eleccions generals i la compartirà amb l’actual diputada al Congrés Aina Vidal, que serà el seu ‘dos’, que seguiran Gerardo PisarelloJoan Mena i Maria Freixenet. El format de la llista és de tiquet electoral, de manera que Asens farà tàndem amb Vidal (d’ICV), segons han confirmat a aquest diari fonts dels comuns.

Asens, advocat i activista dels drets humans, és una figura de consens que convenç tant la direcció dels comuns com la direcció estatal de Podem, expliquen diverses fonts de l’espai.

Ha sigut defensor del 'dret a decidir' de Catalunya i els comuns consideren que encapçala "una candidatura compromesa amb la defensa dels drets i les llibertats a Catalunya en el marc d’un projecte de reforma plurinacional d’Espanya".

Asens també ha defensat sense embuts el diàleg per aconseguir la llibertat dels dirigents independentistes empresonats per impulsar l’1-O i CatComú afirma que la candidatura que encapçala en aquestes primàries mostra aquesta defensa del partit per "un referèndum pactat i reconegut internacionalment perquè els catalans decideixin el seu futur".

Aquesta és la llista de consens que la direcció dels comuns presentarà a les primàries; el termini de presentació de candidatures expira aquest dijous, i per això quest dimecres a la tarda l’executiva s’ha reunit per tancar la seva proposta.

En aquesta llista apareix el nom del primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, després que sortís elegit candidat de BComú a les eleccions europees però no aconseguís ser als llocs de sortida de la llista d’Units Podem en els comicis de circumscripció estatal.

El portaveu de CatComú, Joan Mena, ocupa el quart lloc en la llista i, com Vidal, és un dels cridats a repetir en la llista electoral dels comuns, que en les últimes eleccions generals es va alçar amb la victòria a Catalunya.

La senadora d’ECP, Maria Freixenet (ICV), abandonarà la Cambra alta per formar part d’aquesta llista dels comuns al Congrés.

COALICIÓ

Notícies relacionades

Una de les coses que els inscrits en els comuns han de decidir en les primàries és si repeteixen coalició electoral amb Podem i les sigles (ECP, EnComúPodem): en aquest cas (tot apunta que així serà), la llista resultant de les primàries dels comuns deixaria espai per incloure membres de la formació morada.

La llista d’Asens deixa un buit en la llista de les municipals que encapçalarà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: el partit haurà d’aclarir aquesta incògnita després de la decisió del candidat a les primàries per confeccionar les llistes de Barcelona a les generals.