DOL EN EL NACIONALISME BASC

Mor Xabier Arzalluz, expresident del PNB, als 86 anys

Nombroses personalitats del món de la política han traslladat les seves condolences a la família d'una de les figures més rellevants tant del seu partit com de la transició i la democràcia espanyola

zentauroepp47168545 hi6121  barakaldo   vizcaya   28 02 2019   fotograf a de arc190228183353

zentauroepp47168545 hi6121 barakaldo vizcaya 28 02 2019 fotograf a de arc190228183353 / LUIS TEJIDO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident del Partit Nacionalista Basc (el PNB) Xabier Arzalluz ha mort aquest dijous a Bilbao als 86 anys, segons ha informat el seu partit en un comunicat.

El PNB ha expressat la seva pena per la mort d’"una persona, un 'jeltzale' [membre del PNB] i un abertzale exemplar", i ha emfatitzat que aquesta jornada es converteix en "un dia de màxima tristesa per a la seva família, els seus amics i els seus companys" de partit.

Arzalluz, una de les figures més rellevants tant del seu partit com de la transició i la democràcia espanyola, es va afiliar al PNB el 1968 i va ser elegit diputat nacional per Guipúscoa en la legislatura constituent del 1977, càrrec en el qual va ser reelegit en les eleccions del 1979.

Va presidir la formació nacionalista durant 22 anys dividits en dos períodes diferents: el primer del 1980 al 1984 i el segon, ja de forma ininterrompuda, des del 1986 al 2004.

Casado i amb tres fills, feia 15 anys que estava retirat de la política, i només va reaparèixer públicament el 2005, quan va ser publicat el seu llibre 'Xabier Arzalluz. Así fue', que reunia les seves memòries polítiques, i el 2018 quan va participar en un documental en el qual reflexionava sobre els moments més destacats de la seva prolongada vida política. Des del seu retir, vivia a cavall de les seves cases de Bilbao i la propera localitat de Galdakao, on posseïa un mas.

Mostres de condolença

Moltes són les personalitats del món de la política que han mostrat la seva pena per la mort d’Arzalluz i han volgut traslladar a la família les seves condolences. És el cas del president del Govern, Pedro, Sánchez, que a Twitter ha destacat que va ser "figura històrica de la política basca. El meu condol per a la seva família i per als seus companys del PNB".

També l’ex-lehendakari Juan José Ibarretxe ha volgut destacar el "prestigi" del penebista a Twitter, amb la frase "Itzal handiko gizona... Xabier, Agur eta Ohore!" ("Un gran home de molt prestigi. Xabier, adeu i honor"), al costat d’una foto en la qual es veu a tots dos en una estreta abraçada.

Notícies relacionades

L’actual lehendakari Iñigo Urkullu ha fet ús de Twitter per definir-lo, en Eusquera i castellà, com a "guia de la construcció nacional i social d’Euskadi durant la transició i la democràcia".

El president de la Generalitat Quim Torra també ha utilitzat Twitter i l’eusquera per traslladar les seves condolences "als amics" del PNB per la mort del seu expresident. "Vull mostrar les meves condolences als familiars i amics del PNB i als membres del PNB. Descansi en pau", ha manifestat el màxim dirigent de la Generalitat.

Temes:

PNB