La legislatura tanca i desencadena la tensió per les llistes

La caiguda del PP en els sondejos provoca nervis per anar en un bon lloc

Les conseqüències del procés tensen el grup del PDECat a Madrid

zentauroepp47146179 sanchez190227100521

zentauroepp47146179 sanchez190227100521 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La tumultuosa 12a legislatura va acabar aquest dijous al Congrés. Dimarts, es dissoldran oficialment les Corts i ja no hi haurà més plens. Ara, amb el Congrés mig tancat (només obrirà dies puntuals per celebrar la Diputació Permanent), arriba el torn dels partits i de l’elaboració de les llistes per a les generals del 28-A. Feia broma un veterà del PP als passadissos: “Les llistes sempre s’han començat a fer quan aquesta Cambra ha acabat, així els líders no han de veure-li la cara als que han deixat fora”. S’hi posaran ara tots els partits. Alguns patiran més per compondre-les que d’altres. Els sondejos auguren que el PP, sempre acostumat a passar de llarg dels120 escons, pot caure dels 134 actuals a 75, segons l’enquesta d’EL PERIÓDICO. Podem és l’altre que més patacada pot registrar: de 67 a 36 diputats. 

A la seu popular de Génova, Pablo Casado confeccionarà les del Congrés i, també en paral·lel, les de les eleccions europees, que se celebraran just un mes després, el 26 de maig. Es dona la circumstància que, en aquesta ocasió, els polítics de tots els partits amb ambicions internacionals hauran de decidir si volen jugar a la lliga espanyola o a l’europea. Es va acabar això que el Parlament d’Estrasburg sigui la col·locació segura per als que es queden sense un bon lloc a Espanya.

L’aterratge de Vox

Casado, a més, té l’oportunitat de fer per primera vegada el seu equip. Va heretar els grups de Mariano Rajoy i ara pot col·locar els seus afins destacats i descartar els que no el van recolzar en les primàries i no tenen un càrrec orgànic als territoris que pugui protegir-los. El més raonable és que tingui en compte l’opinió de les direccions provincials i regionals per als caps de llista. I, sobretot, les de l’Espanya interior on no li interessa obrir crisis internes ja que és en les circumscripcions més petites on el PP tem que la divisió del vot a la dreta (Ciutadans i Vox) dificulti la seva collita d’escons. El sondeig d’aquest diari dona al partit de Santiago Abascal fins a 46 diputats.

Als que no obtinguin seient al Congrés o el Senat els ha tranquil·litzat Casado amb donar-los un lloc en governs regionals i ajuntaments que espera controlar repetint el tripartit de dretes d’Andalusia. Així els ho va dir als seus parlamentaris en una reunió interna dimarts.

Els ministres de Sánchez

En el PSOE, una de les curiositats, serà veure per quines províncies van alguns dels ministres que ja han mostrat estar disposats a acompanyar-lo. De fet, gairebé tots ho estan tret de Pedro Duque (Ciència) i probablement Nadia Calviño (Economia), que aquest dijous va afirmar que no té clar que sigui en una llista on pugui fer la “contribució més gran”.

Notícies relacionades

Molt avançat va respecte als seus contrincants Podem, que al desembre ja va fer les primàries i sap que només repetiran en les llistes una vintena dels seus diputats, per la qual cosa la renovació serà àmplia. A Ciutadans, per contra, tret dels que se’n van a les comunitats (Félix Álvarez, a Cantàbria, i Toni Cantó, a la Comunitat Valenciana), creuen que seguiran majoritàriament tot i que estan pendents de les votacions internes, inclosa la del mateix Albert Rivera.

La Crida de Puigdemont

En el grup del PDECat al Congrés la deriva del procés pot tenir conseqüències. El seu portaveu, Carles Campuzano, es va mostrar disposat a seguir si el seu partit aposta per un sobiranisme "serè, útil i eficaç". Les primàries seran aquest dissabte mentre continuen les converses entre Junts per Catalunya i la Crida de Carles Puigdemont per consensuar les llistes. Joan Tardà (ERC), per la seva banda, va dir que espera que el seu partit li confirmi el seu desig de no tornar a presentar-se.