NOVETAT EDITORIAL

Sánchez confessa que ha «après» del «sentit d'Estat» de Rajoy

El president s'aboca als elogis a l'exlíder del PP durant la presentació del seu llibre

Anuncia que donarà els beneficis de 'Manual de Resistencia' a «les persones sense llar»

20190221 426394 sanchezlibroe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Molts dirigents del PSOE van descobrir que havien elegit un secretari general molt diferent als seus antecessors quan van veure a la televisióPedro Sánchez penjat d’un aerogenerador, a 80 metres d’altura. Va ser a finals del 2014, amb Sánchez acabat d’arribar al lideratge socialista, en el programa de Jesús Calleja. Aquest dijous, quatre anys i mig més tard, després d’una enrevessada trajectòria en la qual ha sigut forçat a dimitir pel seu partit, ha recuperat el comandament socialista contra tot pronòstic, ha guanyat una moció de censura per primera vegada en la història democràtica, ha arribat al Govern i avançat eleccions després del fracàs dels Pressupostos, Sánchez i Calleja es van tornar a veure en un altre esdeveniment inèdit en la política espanyola. El líder del PSOE és el primer president del Govern que publica un llibre sent a la Moncloa, i el presentador i una altra companya del gremi, Mercedes Milá, van conversar sobre el text, anomenat ‘Manual de Resistencia’ (Ed. Península), posat a la venda dos dies abans.

Va ser un acte lleuger, despreocupat, amb Sánchez aturant-se sobretot en les primàries que va guanyar a Susana Díaz, un relat que ara busca recuperar davant de les generals del 28 d’abril. “Qui ha de mobilitzar-se és la societat, igual que es va mobilitzar la militància per defensar la seva organització el 2017”, va dir el president.

Notícies relacionades

Però també hi va haver algunes sorpreses. Sobretot, els seus elogis a Mariano Rajoy, amb qui va pactar fa any i mig una altra decisió sense precedents: la posada en marxa del’article 155 de la Constitució. Primer, Sánchez, que va anunciar que donarà els beneficis del llibre a “les persones sense llar”, va dir que el que ell és ara es deu, també, a l’exlíder del PP. “El que vaig veure en Rajoy durant aquesta crisi tremenda va ser un enorme sentit d’Estat del qual jo vaig aprendre també. I vam guanyar confiança”, va explicar. “A Rajoy i a mi ens va unir Catalunya”, va dir. El missatge li va servir per demanar a Pablo Casado i Albert Rivera la mateixa actitud que va tenir ell a l’oposició. I finalment, es va aturar en certa metamorfosi del seu antic adversari: “El Rajoy de l’últim any sí que volia canviar i millorar les coses a Catalunya”.

Referents que ja no ho són

La polèmica ha planat sobre aquest llibre des que se’n va saber de l’existència. Per haver-se publicat amb Sánchez com a cap de l’Executiu. Per portar el seu nom en portada malgrat no haver-lo escrit ell, sinó Irene Lozano, exdirigent d’UPD i actual secretària d’Estat de l’Espanya Global, a qui el president dona les gràcies per haver donat “forma literària a les gravacions”. I pel que explica: des de la compra d’un matalàs com a primera mesura a l’arribar a la Moncloa fins a les mencions al Rei, en qui el líder socialista es recolza per construir el seu relat, passant per les crítiques als seus companys que el van defenestrar. Sánchez no va voler burxar en els atacs interns. Tot i així, va dir: “Els referents del PSOE són referents d’una societat que ja no és”.