PARLAMENT

El PSC exigeix eleccions a Torra si no aconsegueix aprovar els Pressupostos

El president compareixerà la setmana que ve a l'hemicicle per explicar l'estat dels comptes

olerin45423646 la portaveu del grup parlamentari psc units  eva granados  a181012220212

olerin45423646 la portaveu del grup parlamentari psc units eva granados a181012220212 / Mariona Puig

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, compareixerà en el pròxim ple per exposar a l’hemicicle l’estat de la seva proposta de pressupostos, després de les negociacions truncades amb els comuns. Els morats han celebrat que després de mesos en silenci, "més val tard que mai", però pressionen perquè sigui una proposta "social" i que complagui les seves peticions.

Els socialistes també s’han felicitat per la conferència, però han anat més enllà amb la reclamació de convocatòria electoral si els comptes no prosperen: "Esperem que expliqui com ho porta i la següent que ve els aprovi el Govern i els porti al Parlament. I que siguin coherents i, que si no tenen majoria, convoqui eleccions com ha fet Pedro Sánchez", ha exigit Eva Granados des de la Cambra catalana.

La petició de compareixença va ser registrada pel PSC, Catalunya en Comú - Podem i Ciutadans, tot i que el president va decidir afanyar-se i registrar aquest dimarts la reclamació de les seves pròpies explicacions. Encara no està tancada la data en què s’explicarà, que podria ser el dimarts 26 de febrer o el dimecres 27. El que és clar és que dimecres se sotmetrà a la sessió de control. En el mateix document, Torra va demanar que el vicepresident Pere Aragonès hi pogués intervenir, tot i que en la Junta de Portaveus s’ha resolt que el líder de l’Executiu primer haurà de renunciar al seu torn de rèplica i Aragonès reclamar un torn de paraula com a conseller.

Els comuns pressionen

La portaveu de Catalunya En Comú-Podem, Susanna Segovia, ha carregat contra el Govern perquè "segueixen sense veure papers i hauran d’anar a cegues" a escoltar la conferència del president. Ha explicat que, a tall de pressió, presentaran dues proposicions de llei sobre mesures fiscals per aconseguir una "fiscalitat més justa i progressiva" que rebi "recursos per invertir en emergència social i revertir les retallades". Les seves mesures estrella en la negociació pressupostària.

"El Govern està més a la dreta que Andreu Mas-Colell i més a la dreta que el senyor Cristóbal Montoro, que va acabar tocant l’IRPF", ha postil·lat Segòvia, i s’ha mostrat oberta a "dialogar" davant d’un "Govern que no governa".

Notícies relacionades

Segons ha explicat el diputat David Cid es tracta d’incrementar l’IRPF a les rendes més altes, les que guanyen més de 120.000 euros, que passarien a pagar el 25,5% en el tram autonòmic –uns 60 euros més al mes–. L’altra, acabar amb les bonificacions en l’impost de successions. "Persegueixen tres objectius: més recursos per blindar serveis públics, suplir la falta de recursos de la Generalitat després del cop de porta als Pressupostos Generals de l’Estat que ens porta a eleccions, redistribuir la riquesa i lluitar contra la desigualtat que creix any rere any", ha conclòs.

El portaveu dels taronges al ParlamentCarlos Carrizosa, ha asseverat que Torra "no és un president de la Generalitat, sinó un perill públic". Sobre la compareixença sobre els comptes, ha assegurat que el president "prefereix anar a Europa a criticar Espanya i amenaçar que està disposat a tot".