VETO COMUNITARI

El Parlament Europeu prohibeix la conferència de Puigdemont i Torra

El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, al·lega l'"elevat risc" de desordres a la institució o els seus voltants

L'expresident català acusa el conservador italià de censurar un "ciutadà lliure" i cedir a les pressions del "tripartit del 155"

zentauroepp46568652 gal190116182922

zentauroepp46568652 gal190116182922 / FREDERICK FLORIN

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Ni amb euroordre en vigor ni sense. Carles Puigdemont seguirà ara per ara sense poder accedir a la seu de l’Eurocambra a Brussel·les. L’ofensiva política del PSOE, el PP i C’s per impedir una conferència al Parlament Europeu titulada "Catalunya y el juicio sobre el referéndum: un desafío para la Unión Europea" que estava anunciada per al dilluns 18 de febrer –amb la participació de l’expresident i el seu successor Quim Torra– ha tingut èxit. El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha decidit no autoritzar l’esdeveniment per l’"elevat risc" d’alterar l’ordre públic de la cambra. 

“Després d’una avaluació de seguretat de la Direcció General de Seguretat, el president del Parlament Europeu ha decidit no autoritzar l’esdeveniment sobre drets fonamentals a la UE organitzat pel senyor Packet”, ha anunciat l’Eurocambra sobre la conferència organitzada per l’eurodiputat flamenc de la N-VA, Ralph Packet, i l’eslovè Ivo Vajgl, tots dos membres de la plataforma de diàleg UE-Catalunya. “L’anàlisi ha conclòs que les amenaces a la seguretat vinculades a l’esdeveniment no poden ser mitigades pels serveis de seguretat del Parlament”, assenyalen.

Segons aquesta anàlisi, existeix un “elevat risc” que l’esdeveniment proposat podria suposar una amenaça per al manteniment de l’ordre públic a l’Eurocambra. I es basen, per a això, en la recent ocupació per part de manifestants de les instal·lacions del Parlament i la Comissió Europea a Barcelona l’1 de febrer, les tensions vinculades al judici contra els líders catalans proindependentistes que va començar dimarts passat a Madrid, la falta d’informació sobre els participants en l’esdeveniment i, especialment, la possibilitat que hi pogués haver incidents a les instal·lacions de la cambra o als voltants d’aquesta. 

Cartes a Antonio Tajani

La decisió de Tajani respon a les demandes de diversos eurodiputats que aquesta setmana havien demanat la prohibició de la conferència i el veto a Puigdemont. La primera d’Enrique Calvet  dimecres. "La presència d’un pròfug de la justícia espanyola i usurpador de funcions al santuari de la democràcia europea és insultant per a l’Estat membre i per a tot Europa i no es poden descartar problemes de seguretat", es va queixar.

La segona, firmada per la cap de files del PSOE, Iratxe García, el del PP, Esteban González Pons, i l’eurodiputat de C’s, Javier Nart, recordava a Tajani que l’Eurocambra "no ha d’acollir algú que es troba evadit de l’acció de la justícia espanyola i que ha fet ostentació de la seva reiterada desobediència a ordres i advertències procedents del Tribunal Constitucional". Tot just conèixer el desenllaç González Pons ha cantat victòria. "El Parlament Europeu ha actuat amb responsabilitat al suspendre l’acte del colpista fugit Puigdemont. Després que els independentistes prenguessin la seu de les institucions europees fa 15 dies a Barcelona calia evitar que repetissin l’agressió".

Denúncia de censura

Per a l’expresident català, en canvi, la decisió de Tajani suposa la censura contra una ciutadà que és “absolutament lliure”, sense condemnes ni sentència, per la qual cosa no descarta defensar els seus drets i provar de revertir la situació. “Lamento que el Parlament Europeu s’hagi plegat a les pressions del tripartit del 155 i que en lloc de reforçar el seu rol com a temple de la paraula s’hagi censurat la veu dels que representen institucions catalanes i [...] a una gran part de la població de Catalunya”, ha arremès des de la fira del llibre de Brussel·les.

Segons la seva opinió, els arguments esgrimits “són una excusa de Tajani” i “no hi ha ni una sola raó de seguretat”, ha avisat recordant que hi ha eleccions aviat i que els ciutadans jutjaran si volen una “Europa que impedeix obrir les portes del Parlament als que no els agraden” o aposten per “una Europa on tots els ciutadans, pensin el que pensin, tinguin el dret d’expressar-se en igualtat de condicions”. Pesi al revés l’agenda de Torra i Puigdemont manté la celebració de la conferència en un lloc per determinar.

Ni amb euroordre ni sense

Notícies relacionades

La possible entrada de Puigdemont a la seu del Parlament Europeu, on mai ha accedit des que va arribar a Bèlgica, ja ha suscitat polèmica en el passat i especialment abans que arrenqués la campanya electoral del 21-D el 2017. Davant el malestar generat en aquell temps entre alguns grups polítics, el Parlament Europeu va decidir estudiar les conseqüències legals de la possibilitat que l’expresident sol·licités entrar a la institució.

Donat que llavors estava subjecte a una euroordre d’Espanya, a la cambra van entendre que el polític independentista necessitaria una autorització expressa del jutge per accedir-hi, perquè, en aplicació del protocol sobre privilegis i immunitats de què gaudeixen les institucions europees, el Parlament és inviolable. La sol·licitud d’accés no es va arribar a produir. Ara, i tot i que ja no hi ha euroordre pel mig, Tajani no ha dubtat gaire. En 24 hores ha decidit i l’ha vetat.