EL DILEMA CATALÀ

Torra demana a Sánchez que reprengui el diàleg i abordi l'autodeterminació

El president visita els presos independentistes a Madrid tres dies abans de l'inici del judici

fcasals46885155 graf4304  soto del real  c  de madrid   09 02 2019   el pres190209130629

fcasals46885155 graf4304 soto del real c de madrid 09 02 2019 el pres190209130629 / Juan Carlos Hidalgo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat aquest dissabte els polítics independentistes presos a les presons d’Alcalá-Meco i Soto del Real, a Madrid, a tres dies de l’inici al Tribunal Suprem del judici del procés. Al terme de la visita, el cap del Govern ha reiterat que els processats “no tindran un judici just” i ha reclamat al president del Govern, Pedro Sánchez, que torni a la taula de diàleg després del cop de porta de divendres passat. No obstant, ha insistit en l’exigència d’abordar el dret d’autodeterminació de Catalunya.

“Nosaltres no hem trencat el diàleg, seguim cargolats la taula. Però volem un diàleg amb contingut, parlarem del’autodeterminació”, ha advertit Torra abans d’expressar la seva sorpresa pel canvi d’estratègia de Sánchez, que ha atribuït a la pressió de les dretes, amb la manifestació d’aquest diumenge a Madrid. Per això, li ha reclamat al cap de l’Executiu central “coratge i valentia”.

A primera hora, Torra ha estat a la presód’Alcalá Meco  per visitar l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’exconsellera Dolors Bassa. Posteriorment s’ha traslladat fins a Soto del Real, a 71,5 quilòmetres de distància, per veure’s amb la resta de presos: l’exvicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras; els exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Josep Rull; així com Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, expresident de l’ANC i president d’Òmnium Cultural, respectivament.

Notícies relacionades

Torra va arribar al centre penitenciari d’Alcalá-Meco passats uns minuts de les 9.00 hores, dins d’una furgoneta amb vidres fumats, i va estar-se al recinte amb Bassa Forcadell prop d’una hora i vint minuts. Posteriorment, utilitzant el mateix vehicle, la comitiva (amb dos vehicles, la furgoneta i l’escorta) va agafar la carretera per arribar fins a la presó de Soto del Real.

La intenció de Torra és mantenir ferm el seu recolzament i demostrar que el Govern de la Generalitat està amb ells. De fet,dimarts que ve, quan s’iniciï el judici, el president de la Generalitat hi assistirà, ja que formarà part del públic a la sala.