PACTE DEL TRIPARTIT

Vox presidirà la comissió parlamentària a Andalusia referent a la Memòria Històrica

El repartiment de les comissions del Parlament deixa a les seves mans la presidència de la Comissió de Cultura i Patrimoni, on s'emmarquen aquestes competències

El partit ultra ja ha manifestat el seu rebuig d'una llei "ideològica" que qualifica de "totalitària"

zentauroepp46126056 spain s far right vox  regional candidate francisco serrano 181203143852

zentauroepp46126056 spain s far right vox regional candidate francisco serrano 181203143852 / JON NAZCA

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Vox, el partit d’ultradreta que ha arremès en nombroses ocasions contra la Llei de Memòria Històrica per considerar-la “ideològica” i “totalitària”, serà la formació que presideixi la comissió del parlament andalús encarregada precisament d’aquests temes, segons l’acord adoptat pels partits del Parlament andalús per al repartiment de les comissions.

Fonts parlamentàries han confirmat que serà una diputada d’aquest partit que encapçalarà la comissió deCultura i Patrimoni Històric, conselleria en què s’emmarquen les competències memorialistes i la titularitat de la qual en la nova legislatura recau en el PP. Així ho ha acordat de manera informal la reunió dels portaveus dels cinc partits polítics amb representació parlamentària a Andalusia, reunida a començaments de setmana i que ha repartit les presidències de les 18 comissions previstes, segons va avançar el diari 'Abc'.

La proposta que la presidència d’aquesta comissió concreta recaigui en Vox –l’única presidència que tindrà– ha partit del bloc format per la coalició de govern entre el PP i Ciutadans i Vox, segons han assegurat els socialistes, que parlen d’“imposició”. Davant d’ells, des del PP i Ciutadans parlen de "consens", el mateix que ha permès, per exemple, que els socialistes ostentin la presidència de fins a quatre comissions. Tot i que ha sigut un repartiment no oficial, previsiblement tirarà endavant dilluns quan es constitueixin formalment les comissions i es voti la seva composició, ja que el bloc de dretes i la ultradreta té majoria.

La funció de la presidència en aquestes comissions parlamentàries, de caràcter permanent i legislatiu, passa per ordenar els debats i preparar l’ordre del dia d’un òrgan en què és habitual que el conseller del ram doni a conèixer les línies polítiques del seu departament. Per tant, el paper de la presidència és limitat i qualsevol decisió que adopti per vetar el debat sobre un tema concret ha d’estar "fonamentada". Segons l’acord entre les forces polítiques, el PSOE-A tindrà la vicepresidència i el PP, la secretaria d’aquesta comissió.

Notícies relacionades

Segons ha transcendit, la formació ultradretana havia reclamat presidir la comissió referida a l’àrea de Famílies, en una mena de premi de consolació per no haver-se creat finalment una conselleria específica per a aquest aspecte, una cosa que no ha sigut possible atesa la complexitat de separar competències de diverses conselleries en una sola comissió. Fonts parlamentàries van explicar, no obstant, que Vox no havia sol·licitat expressament aquesta comissió, sinó que se li’n va concedir al ser una de les últimes a l’organigrama, i fins i tot van deixar anar que cap formació “va lluitar” per aconseguir el comandament d’aquesta comissió de Cultura, ja que l’interès sol estar en les comissions vinculades a àrees legislatives que maneguen més diners, com Hisenda i Salut.

La formació d’ultradreta ja ha expressat en diverses ocasions la seva intenció de derogar les polítiques memorialistes i, de fet, va ser una de les condicions incloses en l’acord d’investidura amb el PP, apuntant que l’actual llei “imposa de manera totalitària una visió esbiaixada de la història”. Els populars també la qualifiquen de “revengista” i, apel·lant a l’“esperit de la Transició”, han assenyalat la seva intenció de modificar-la per una Llei de Concordia.