PARLAMENT

JxCat i ERC proven de rebaixar sense èxit una moció que aposta per la unilateralitat

Els socis de Govern també xoquen amb els anticapitalistes quant a "impulsar" o "parar" el diàleg amb l'Estat

jregue46851200 barcelona 06 02 2019 sesion de control en el parlament de ca190207125224

jregue46851200 barcelona 06 02 2019 sesion de control en el parlament de ca190207125224 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Parlament votarà aquest dijous una moció de la CUP CUP que força una declaració política per la unilateralitat a les portes del judici per l’1-O. JxCat ERC han presentat esmenes a un text que demana "avançar unilateralment en l’exercici de l’autodeterminació, desenvolupant sobiranies en tots els àmbits de les polítiques públiques, sense acceptar les limitacions de l’Estat espanyol i el seu marc jurídic" i trencar el diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez

Fonts de JxCat afirmen que els cupaires no han volgut rebaixar la contundència del seu text, un punt en el qual també ERC ha presentat una esmena que rebaixa el to i proposa: "avançar en l’exercici del dret a l’autodeterminació sense renunciar a cap via democràtica ni pacífica". 

Els postconvergents afirmen que només ha sigut possible negociar dos aspectes menors de la iniciativa. I tenint en compte com estan les coses, anuncien que s’abstindran en la major part del text, tret d’en dos temes "menors" acordats amb la CUP.

El text dels cupaires també demana "parar tot diàleg polític amb l’Estat espanyol que no tingui com a condició prèvia el reconeixement del dret a l’autodeterminació, el final de la repressió, l’alliberament dels presos i les preses i el lliure retorn dels exiliats i les exiliades".

Fonts de la CUP donen per fet que el text no seguirà el curs parlamentari i que serà desestimat en el ple. Expliquen que els punts calents de la negociació han sigut precisament el desglaç entre administracions –el redactat alternatiu aposta per "impulsar un procés de diàleg polític amb l’Estat"– i l’elaboració d’una "cartografia de la repressió", que hauria de recollir tots els casos des de l’1-O. El document deixa per escrit que la Generalitat ha de personar-se com a acusació particular i "deixar de reprimir els moviments socials amb violència policial" per generar "desmobilització social".

Notícies relacionades

El president de la Generalitat es va comprometre en la sessió de control del passat 23 de gener amb l’impuls d’aquesta recopilació però va discutir l’últim punt de la petició.

La resta de la moció es converteix en un decàleg de "reivindicacions socials" al Govern: exigeixen que es garanteixi el dret a la vivenda "expropiant les vivendes buides en mans de grans tenidors’" en favor d’un parc de vivenda social i frenant els desnonaments, reclamen un salari mínim de 1.200 euros en totes les contractacions que depenguin de la Generalitat, aposten per la reducció del 30% de les taxes universitàries, demanen crear una banca pública i "recuperar la sobirania pública" de les infraestructures i els recursos energètics.