PRECEDENTS

Quan Aznar va explorar una mediació amb ETA

El 1997, el llavors ministre Jaime Mayor Oreja va admetre reunions amb una organització que es va oferir a intervenir amb l'entorn de la banda

zanar

zanar

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PP ha posat el crit al cel després de la decisió del Govern de Pedro Sánchez d’acceptar un relator que doni fe del diàleg a la mesa de partits catalans. A més d’acusar el president de "traïció" a Espanya, els populars han exigit la compareixença urgent de Sánchez al Congrés i, fins i tot, no descarten una moció de censura. Lluny queda aquell temps en què els conservadors s’avenien a explorar mediacions per solucionar conflictes enquistats.

Va ser a l’estiu de 1997, amb José María Aznar a la Moncloa, quan una associació basca anomenada Gernika Gogoratuz es va oferir a intervenir entre el Ministeri de l’Interior, dirigit llavors per Jaime Mayor Oreja, i l’entornd’ETA, concretament dirigents d’Herri Batasuna i del sindicat ‘abertzale’ LAB.

En resposta a preguntes del diari 'El Mundo', que va ser el que va revelar l’l’intent de mediació el gener de 1998, Mayor Oreja va admetre haver mantingut tres o quatre reunions amb el representant de Gernika Gogoratuz. En aquestes reunions també hi va arribar a participar Chris Mitchell, membre de la Fundació Carter.

Versions discordants

Segons el llavors ministre, ell va demanar que es transmetés a l’altra part que en aquell moment no es donaven les circumstàncies per obrir un diàleg amb l’entorn d’ETA i va emmarcar la reunió amb d’altres realitzades amb altres grups bascos com araElkarri.

En canvi, Gernika Gogoratuz va mantenir que sí que va fer gestions davant de sectors d’HB i que va tenir l’aval o consentiment de Mayor Oreja per fer-ho.

Notícies relacionades

Aquells contactes, no obstant, no van passar d’un grapat de reunions que es van veure interrompudes pel judici i posterior condemna a la Mesa Nacional de HB que es va iniciar al Suprem l’octubre de 1997.

Història en un documental

Els esforços per aconseguir la pau duts a terme per l’associació Gernika Gogoratuz van ser portats a la gran pantalla l’any passat en el documental ‘Mudar la piel’. En el film es relata la història de Juan Gutiérrez, que als anys 80 i 90 va intentar impulsar les converses entre el Govern espanyol i la banda terrorista a través de la seva associació, i Roberto, un espia del Cesid que es va fer passar per periodista per seguir els moviments de Gutiérrez.