CRISI EN EL PARTIT MORAT

Rebel·lió dels barons de Podem contra la guerra d'Iglesias contra Errejón

Els líders de vuit autonomies que no volen que Iglesias competeixi contra el candidat es reuneixen avui

Reivindiquen a la direcció estatal que respecti la independència dels territoris de cara a les eleccions

zentauroepp43243779 graf2384  madrid  09 05 2018   el l der de podemos  pablo ig190118211245

zentauroepp43243779 graf2384 madrid 09 05 2018 el l der de podemos pablo ig190118211245 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els barons de Podem de vuit autonomies es reuniran aquest divendres a Toledo per reclamar al líder de la formació, Pablo Iglesias, que posi fi a la guerra amb el cofundador del partit Íñigo Errejón i no compleixi la seva amenaça de presentar una candidatura alternativa a la Comunitat de Madrid, segons ha pogut saber El Periódico de fonts properes a la trobada. Els secretaris generals pertanyen a diferents sensibilitats dins del partit, alguns s’alineen a l’ala pablista i d’altres tenen sintonia amb l’exnúmero dos, de manera que la trobada va més enllà de la mera disputa entre corrents interns i s’emmarca en un intent de salvar la campanya de les eleccions autonòmiques del maig vinent.

Acudiran a la cita els líders territorials de Castella-la Manxa, el País Basc, Aragó, el País Valencià, Múrcia, les Balears, les Canàries i Astúries. Els que no hi aniran seran els de Galícia i Catalunya, perquè no es presenten als comicis a la primavera, segons argumenten. Tampoc està prevista la presència dels líders de Castella i Lleó, Extremadura i Madrid. La reunió ha sigut convocada pel vicepresident de Castella-la Manxa, José García Molina. No obstant, fonts de la direcció asseguren haver sigut informats i entenen que el partit està «en un moment de parlar molt». 

Fonts coneixedores del conclave han indicat que la principal reivindicació és plantejar a Iglesias que desisteixi en el seuintent de competir contra Errejóna les urnes madrilenyes. Consideren que això perjudicaria les campanyes a la resta del territori, ja que es visibilitzaria la guerra interna. No és, per tant, una discussió per la marca de la papereta electoral, sinó un intent d’evitar que la decisió de l’exdiputat d’acudir a les autonòmiques amb lamarca Más Madridels resti vots. A més, els barons volen exigir més autonomia davant la direcció estatal i que es respecti la federalització aprovada a Vistalegre 2.

Així, els líders autonòmics intentarandeixar enrerela crisi més gran que Podem ha viscut en els seus cinc anys d’història i intentaran que la polèmicano els passi facturaen els comicis del 26 de maig. Per això, malgrat que algunsdiscrepen amb les formesque va fer servir Errejón, els dirigents regionals semblen immersos en la recerca de la millor solució per al partit: la unitat. la unitat

El camí triat pels vuit barons morats contrasta amb la posició que, de moment, sembla haver adoptat la cúpula del partit. Des que Iglesias va declarar, fa més d’una setmana, que Units Podem es presentarà a les eleccions amb la seva pròpia candidatura, tots els passos de la direcció del partit van encaminats a fixar el seu rebuig d’un pacte amb què va ser el seu company de partit. 

Altres forces demanen unitat

Notícies relacionades

Les peticions d’unitat també venen des de fora de la formació.  Els últims a apostar per la reconciliació han sigut els membres d’Equo Madrid, que demanaven una reunió entre Podem i Más Madrid per "bastir ponts". IU també va pujar al carro de la concòrdia a principis de setmana quan va demanar resoldre "aviat" uns conflictes interns que podrien allunyar un electorat cansat de les disputes entre partits. 

El moviment dels vuit barons i dels seus socis de coalició augmenta les expectatives davant de la decisió que adopti Podem. El rebuig definitiu de Más Madrid suposaria deixar de banda les peticions dels seus propis líders regionals, una cosa que sembla que no faria res més que incrementar la crisi. No obstant, serà l’organització regional morada, liderada pel senador Ramón Espinar, la que tindrà l’última paraula sobre la relació entre Errejón i el que encara és el seu partit.