ACTE A VALÈNCIA

Felip VI demana cuidar una convivència "fràgil" basada en el respecte "a les idees i els drets dels altres"

El Rei rep el Premi Convivència de la Fundació Professor Manuel Broseta

zentauroepp46598068 rey190118130001

zentauroepp46598068 rey190118130001 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Felip VI ha demanat aquest divendres a València, en la recepció del Premi Convivència de la Fundació Professor Manuel Broseta, que es cuidi una convivència que ha reconegut que és "fràgil", que no "ens podem permetre perdre" i que es fonamenta en la "cohesió social" i en el "respecte a les persones, a les idees i als drets dels altres en un context de diversitat i pluralisme".

El Monarca ha destacat que la convivència "requereix que cuidem en tot moment els vincles que ens uneixen i que ens han d’unir sempre, una convivència generosa el germen de la qual, en última instància s’allotja en el més profund del nostre ésser, però per la qual convé que tothom treballi cada dia".

El Rei ha lloat en el seu discurs la figura de Broseta, assassinat per ETA i el record del qual va impulsar la fundació que porta el seu nom, i ha estès el seu record a totes les víctimes, però concretament a les altres 25 que aquell any 1992 van ser assassinades per la mateixa banda terrorista".

"La nostra democràcia i la nostra convivència té un gran deute amb totes les víctimes. Honrem sempre amb dignitat i emoció la seva memòria", ha apuntat. 

La Constitució, el marc

Felip VI ha assenyalat que la Constitució "és, justament, el marc que  ha permès el desenvolupament extraordinari que el nostre país ha experimentat" i que "en els temps en què vivim és quan adquireixen tot el seu valor els principis que avui honrem".

L’acte s’ha celebrat al Saló de Corts del Palau de la Generalitat a València i el president, Ximo Puig, ha destacat la "rellevància indiscutible de la monarquia parlamentària" en la democràcia a Espanya i la seva "contribució a aquesta història d’èxit", així com el "treball inestimable de Felip VI en aquest moment".

"Crec que parlo en nom de tots i totes si dic que Felip VI ha estat a l’altura i ha sabut mantenir la Corona fora de les polítiques partidistes".

Puig ha recordat el "pluralisme dels pobles i nacionalitats" que componen Espanya i ha citat Broseta per apuntar que "l’estat federal és l’única manera de governar un estat de tanta complexitat com l’espanyol".

Ábalos, en el jurat

José Luis Ábalos, ministre de Foment, ha explicat que va presidir la deliberació del jurat i que l’elecció va ser fàcil, i ha destacat la "valentia i determinació amb què defensa diàriament la llibertat, la igualtat, la justícia, el respecte a la pluralitat i la convivència".

"Tots els ciutadans hem de ser conscients que la convivència en llibertat i democràcia la paguem diàriament. La crispació i l’extremisme i la versió merament partidista retreuen recursos de la caixa comuna de la qual cada dia extraiem recursos per pagar aquesta convivència", ha assenyalat.

A més, ha advertit que hi ha "motius a Espanya i Europa per pensar que hi ha riscos que la fan una mica més fràgil però no hi ha raó per no tenir confiança en les nostres possibilitats". 

Vicente Garrido, president de la fundació, ha dit que el Rei "ha sigut un factor de confiança, calma i estabilitat" i ha afirmat que ha "sortit quan ha sigut necessari per a la defensa de l’ordre constitucional".

A l’altura

"Heu estat a l’altura expressant una actitud decisiva en ordre a  aplicar la Constitució i a garantir la independència d’Espanya i la seva integritat", ha assenyalat abans d’apuntar que la descentralització de l’Estat de les Autonomies  "és la millor forma per no dir l’única de garantir la unitat".

Garrido ha afirmat que el model de democràcia a Espanya "està fermament unit a la monarquia parlamentària" i que aquesta "uneix tradició, present i futur i a la legimititat dinàstica i històrica s’hi sobreposa avui el recolzament democràtic".

Notícies relacionades

A més, ha demanat que "sota cap concepte deixin de reconèixer-se les legítimes demandes de les víctimes (del terrorisme) que mai han clamat venjança, però que demanen l’estricte compliment de la llei, que no ha de cedir quan no hi ha ni un sol gest de penediment o de perdó."

El premi, que abans van rebre tant el rei emèrit Joan Carles I com la reina emèrita Sofia, li ha sigut concedit pel seu "absolut compromís amb els valors de la llibertat, igualtat, convivència i defensa de la Constitució " i en homenatge als valors que ha representat la monarquia parlamentària durant la democràcia. En la passada edició, va ser per a Societat Civil Catalana.

Temes:

Felip VI