VOTACIÓ POLÈMICA

El PSOE recolza a Extremadura l'aplicació del 155 a Catalunya

El text aprovat pel Parlament extremeny defensa, entre altres coses, la intervenció de TV-3

Vara intenta matisar després de la votació i assegura que ara no hi ha les condicions per limitar l'autonomia

La modificación de la Ley de Caza y propuesta para reivindicar la Transición Española y salvaguardar la unidad de España, temas pricipales del Pleno de la Asamblea de Extremadura

La modificación de la Ley de Caza y propuesta para reivindicar la Transición Española y salvaguardar la unidad de España, temas pricipales del Pleno de la Asamblea de Extremadura / Europa Press TV (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Assemblea d’Extremadura va aprovar aquest dijous una proposta del PP, que va comptar amb el recolzament del PSOE i de Ciutadans, per reivindicar l’esperit de la Transició i la defensa de la unitat d’Espanya, a més de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

La iniciativa va comptar amb el vot en contra de Podem.

En els sis punts de text s’exigeix també al Govern d’Espanyal’abandonament de la "bilateralitat" amb Catalunya i la defensa incondicional dels símbols de la nació.

Defensar la monarquia parlamentària i l’espanyol com a llengua vehicular i comuna de l’ensenyament en totes les comunitats autònomes, amb respecte a les llengües cooficials, són altres punts de la proposta popular.

Finalment, advoca per "traslladar al Govern d’Espanya el recolzament del poble extremeny, a través dels seus representants, al’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola de manera ferma, amb l’amplitud i durada que requereixi, per frenar el desafiament independentista català, recuperar la unitat entre els espanyols que viuen a Catalunya, el respecte a la nació espanyola i la història que compartim".

"Això significa, entre altres accions –detalla la proposta aprovada–, el control de la televisió pública catalana a càrrec de representants de l’Estat, per garantir que realment sigui un servei públic neutral i al servei de tots els catalans".

També suposa l’ús de les competències governamentals que siguin necessàries "per garantir un govern adequat que vetlli pels interessos de tots els ciutadans de Catalunya, entre els quals hi ha milers d’extremenys, sense exclusions ni sectarismes, especialment en les àreesd’educació i seguretat pública".

Vara intenta matisar

Després de l’aprovació, el president de la Junta d’Extremadura i secretari regional del PSOE, Guillermo Fernández Vara, va apuntar que el PSOE extremeny és partidari d’"aplicar el 155 si es donen les circumstàncies, que en aquests moments no es donen", i va alertar que "si es fes sense raons els tribunals europeus podrien rebutjar-lo i seria molt greu".

El dirigent socialista extremeny va aclarir que a l’Assemblea d’Extremadura es votava una cosa sense matisos, com és avui la política a Espanya, i la política territorial n’és plena".

Per això, Fernández Vara va sentenciar que "ningú vegi res estrany" en aquesta votació del PSOE a l’Assemblea, ja que els socialistes "extremenys vam estar, estem i estarem defensant sempre la Constitució, la unitat d’Espanya i la sobirania nacional".

Finalment, va considerar que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola "no pot ser electoral", ja que segons va reafirmar, "Espanya va abans que unes eleccions.

Iceta critica el PSOE d’Extremadura

Notícies relacionades

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va defensar que no hi ha les condicions per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya i ha criticat al PSOE d’Extremadura haver aprovat una iniciativa a l’Assemblea extremenya per reclamar la seva posada en marxa.

"A mi no m’agradaria que al Parlament de Catalunya es votés una moció sobre el que ha de fer Extremadura, seria poc elegant", va censurar en declaracions al Canal 24 Horas de RTVE.