DECLARACIONS POLÈMIQUES

Toni Cantó assegura que fa anys que no pot fer teatre a Catalunya

L'actor i diputat de Cs protagonitza l'obra 'Linda vista' al Valle-Inclán a Madrid

Toni Cantó. 

Toni Cantó.  / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

L’actor Toni Cantó, que protagonitza des del pròxim 11 de gener l’obra de teatre 'Linda vista' al Teatre Valle-Inclán, ha lamentat que hi hagi territoris on "per fer teatre en espanyol ja no pot entrar". "Estic pensant en Catalunya, on ja fa anys que no puc treballar en espanyol –-i, com jo, moltes companyies–", ha afegit.

"Això està començant a passar en altres coses i és un retrocés brutal", ha lamentat l’actor durant la presentació de l’obra, dirigida per José Pascual a partir d’un text de Tracy Letts –autor d’'Agost’– després d’apuntar també que a Espanya "quan un artista se significa en política té un preu" i això és "una vergonya en ple segle XXI".

Cantó, que ha defensat que respecta "la divisió d’opinions", creu que aquesta actitud davant d’actors que se signifiquen en política suposa "tenir cada vegada més dificultats per treballar al teatre". "Si els artistes són castigats per això, s’aconsegueix una societat cada vegada més limitada", ha advertit.

A 'Linda vista' –que estarà al Valle-Inclán fins al 27 de gener–, Cantó s’envolta d’un elenc que compta amb noms com els d’Almudena Cid, Ruth Gabriel, Ylenia Baglietto o Nuria Herrero, totes, "dones del segle XXI", que obren els ulls a un home "en la crisi dels 50". "És una funció de dones, que parla de com és de precari el món i del que passa quan un home renuncia als seus somnis", ha assenyalat.

Pacte a Andalusia

Precisament, preguntat sobre el paper del seu partit, Cs, en les converses per arribar a un pacte de Govern a Andalusia –i en què la dona i la violència de gènere s’ha convertit en un dels punts claus després de les condicions plantejades per Vox–, Cantó ha aclarit que ell no està "negociant amb cap ultradreta".

"Jo no estic ni amb els que diuen que tots els homes són uns 'nosequè' en potència ni amb els que diuen que les dones també ho són: davant d’aquests extrems, prefereixo quedar-me al mig i buscar consensos", ha assenyalat el diputat, que, a més, reconeix que el teatre i la política són "dos mons totalment diferents".

"El teatre a través de la mentida provoca la veritat, mentre que al Congrés sovint em trobo que s’amaga la veritat durant molt temps. De vegades en política un es troba amb una sobreactuació –que sempre ve d’algú que no està segur o que menysprea el seu públic– i això em sembla perillós, perquè és prendre el pèl", ha destacat.

Els 'ofesos'

De fet, l’actor considera que és "més bon actor" des que està en política. "És una forma genial de veure el millor i el pitjor de la naturalesa humana, una lliçó necessària per a la professió". A això hi afegeix que en política hi ha "un tema de correcció que l’obliga tota l’estona a anar amb el fre posat".

"Es passa de la llibertat total de l’art a un lloc on cada vegada som menys lliures. Jo vaig arribar a Madrid als anys 80 i era molt més lliure, ara cada vegada hi ha més correcció política i més 'ofesos'", ha afirmat.

Cantó ha explicat que participar en aquesta obra de teatre ha sigut "complicat", especialment pels assajos, però ha aprofitat el temps que encara no hi ha ple per tornar als escenaris. "És una cosa legal i estem treballant en unes dates en què no hi ha ple del Congrés. Els caps de setmana són el meu temps lliure i puc: el que ja no puc fer és cine i televisió", ha reconegut.

Personatges reconeixibles

Notícies relacionades

Pascual i Bernabé Rico –autor de la versió que arriba al Valle-Inclán– van aconseguir els drets del text de Letts quan estava en la fase d’esborrany. El director ha recordat que, com 'Agost’, 'Linda vista' no assumeix "la representació d’una sèrie d’idees actuals".

"El que un pot pensar del que està passant ara al veure l’obra –des de com està el món fins al que passa als Estats Units–neix de la història i de l’acció dels personatges, tots ells, reconeixibles i ambigus. Es desmarca de gran part del teatre d’avui, que vol donar un missatge de manera més directa", ha indicat.

Temes:

Ciutadans Teatre