CORRUPCIÓ.CAT

La investigació judicial contra la família Pujol està paralitzada des de fa mesos

L'útimo moviment significatiu es va registrar el juliol de l'any passat, quan va ser detingut un soci de Jordi Pujol Ferrusola

La majoria de les comissions rogatòries a l'estranger ja s'han complimentat i només en falta una enviada a França

zentauroepp32134484 jordi pujol ferrusola190109191632

zentauroepp32134484 jordi pujol ferrusola190109191632 / ANDREU DALMAU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els maldecaps que la justícia pot provocar a la família de Jordi Pujol Soley continuaran en un futur. La confessió de l’expresident de la Generalitat el 2014 sobre la fortuna oculta a Andorra ha arrossegat la seva dona i els seus fills. Primer un jutjat de Barcelona i després l’Audiència Nacional es van posar mans a l’obra per aclarir d’on provenia aquest patrimoni milionari (70,4 milions d’euros amagats entre el 1990 i el 2014 a Andorra, segons la Policia) i que el patriarca va atribuir a l’herència del seu pare, Florenci Pujol. Fa mesos que el procés judicial està paralitzat, segons les fonts jurídiques consultades per EL PERIÓDICO.

Els únics moviments que s’han produït són de tramitació i merament processals, com ara peticions perquè es desbloquegin comptes bancaris per fer pagaments per despeses corrents o sol·licituds d’arxivament presentades per alguns imputats en la causa. No hi ha cap avenç important en el que és la investigació pura i dura sobre l’origen del patrimoni de la família Pujol, segons les mateixes fonts.  

Fonts coneixedores de les diligències judicials que tramita l’Audiència Nacional han assegurat a aquest diari que l’últim moviment significatiu relacionat directament amb les indagacions va ser la detenció el juliol del 2018 d’un empresari, soci de Jordi Pujol Ferrusola, per suposadament blanquejar fons de la família. Després de prendre-li declaració, el jutge el va deixar en llibertat amb mesures cautelars. El jutge sospitava que aquesta persona suposadament va crear contractes de préstec ficticis per valor de 28,5 milions d’euros per posar la fortuna dels Pujol fora de l’abast de la justícia espanyola.

La investigació apunta que Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l’expresident català, va treballar amb diferents testaferros o fiduciaris que li van permetre disposar de comptes corrents a Mèxic, Andorra, els Estats Unitsel Paraguail’Argentina i Panamà, així com realitzar inversions en diverses companyies instrumentals. En aquest sentit, segons les mateixes fonts, l’Audiència Nacional ja disposa del resultat de les comissions rogatòries (petició d’informació) de diversos països. Només en falta un, el que van enviar a França.

Fiança de mig milió

Notícies relacionades

Pujol Ferrusola va ser empresonat el 25 d’abril del 2017 i va sortir en llibertat el 27 de desembre d’aquest mateix any després de pagar una fiança de 500.000 euros. La justícia li atribueix falsedat documental, blanqueig de capitals, frau fiscal i organització criminal. El magistrat afirmava en la seva interlocutòria de presó que el primogènit de l’expresident va ser qui “va coordinar durant anys la gestió d’un important patrimoni econòmic, de procedència no determinada, a Andorra i probablement en altres jurisdiccions, assignant-lo a tota mena d’inversions”, sempre “en benefici de la família”.

En la trama hi estan implicats tots els membres de la família, començant pel mateix expresident de la Generalitat i la seva dona, Marta Ferrusola, a més dels seus set fills. Tots ells han declarat davant del jutge de l’Audiència Nacional. A la interlocutòria per la qual se citava el matrimoni Pujol, el magistrat va treure qualsevol indici de versemblança a la confessió de l’exmandatari del juny del 2014. Aquest comunicat, detalla la resolució, “és un mer relat sense cap contingut determinant”. El jutge recordava que Pujol no havia aportat documents que acreditin que aquests fons a Andorra eren del seu pare.