EL DILEMA CATALÀ

El Govern central vol donar visibilitat al judici del procés

L'Executiu busca remarcar a l'exterior que el procediment serà just, malgrat les queixes de l'independentisme

Pedro Sánchez visitarà el Tribunal Europeu de Drets Humans el febrer, quan comença la vista oral al Suprem

undefined46372786 madrid  28 12 2018  pedro s nchez  presidente del gobierno  181228164803

undefined46372786 madrid 28 12 2018 pedro s nchez presidente del gobierno 181228164803 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

LaMoncloaconsidera que l’estratègia independentista d’apel·lar a lacomunitat internacionalper resoldre el conflicte de Catalunya ha fracassat i que els separatistes no aconseguiran tampoc aquest suport internacional que anhelen amb el judici delprocés,que començarà entre finals de gener i principis de febrer. Davant de les protestes del món secessionista, que diu estar convençut que el procediment no serà just, el Govern assegura estar tranquil i es mostra disposat fins i tot a donar-li visibilitat per exhibir que el procés es duu a terme amb totes les garanties d’un Estat de dret.

Fonts de l’Executiu han explicat a EL PERIÓDICO que, lluny de provar de passar de puntetes sobre el procés que instruirà el Tribunal Suprem (TS), la intenció és actuar amb total transparència perquè no quedi la més mínima ombra de dubte sobre la imparcialitat del procés, sobretot quan el món independentista assegura que la sentència ja està escrita i amenaça de recórrer-la primer davant del Tribunal Constitucional (TC) i, en última instància, portar-la al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)

Es dona la circumstància que el president del Govern,Pedro Sánchez, té previst visitar la seu d’aquest tribunal, a Estrasburg, el pròxim 7 de febrer. La intenció de l’Executiu és portar-hi a terme un “intercanvi d’opinions”, parlar sobre les últimes sentències de condemna aEspanya(com la que conclou que Arnaldo Otegi no va tenir un judici justArnaldo Otegi ) i demostrar una defensa ferma dels drets humans.

Sánchez serà el primer cap del Govern espanyol que visiti el TEDH. Malgrat que el seu viatge es realitzarà en les mateixes dates en les quals comença  la vista oral contra els líders independentistes, la Moncloa desvincula cap mena d’intencionalitat en aquesta coincidència. Assegura que no actua per esmorteir les protestes dels independentistes, que han demanat alParlament Europeuque enviï observadors internacionals. La Cambra basca, a més, ha aprovat enviar també una delegació per ser present en la vista oral.

"Protesta marginal"

Segons expliquen fonts pròximes al president, la sensació és que la comunitat internacional té molt clar que el Govern fa tot el que pot per encarrilar el conflicte ambCatalunyai que són els partits catalans els que han de patrocinar una proposta per garantir la convivència en una societat fracturada entre els que advoquen per la independència i els que no.

La resposta que l’Executiu té de la comunitat internacional li fa concloure que tota l’estratègia independentista per arrencar una mediació exterior s’enfonsa com un castell de cartes. Sosté el Govern que els països han deixat de preguntar pel conflicte a Catalunya, una cosa que veuen com a “marginal” i, en tot cas, d’ordre intern. Opinen, en definitiu, que les múltiples apel·lacions a la implicació de la Unió Europea (UE) del president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu antecessor en el càrrec, Carles Puigdemont, han naufragat.

"Dos cops"

“S’han emportat dos cops”, al·leguen: ni els estats europeus s’han alineat amb els independentistes ni Catalunya ha aconseguit atreure empreses de tot el món i convertir-se en una mena deCalifòrnia. Per a la Moncloa, les peticions de Torra a la diplomàcia només han desembocat en una sensació d’“embafament” cap a la qüestió catalana.

Notícies relacionades

Considera el Govern que, tot i que el judici del procés es tradueixi en noves protestes als carrers, la comunitat internacional no canviarà la seva mirada sobre el conflicte i conclou que no es tornarà a un escenari semblant al de després de l’1-O, quan l’exterior va quedar tocat per les càrregues policials per l’enorme impacte mediàtic que van tenir les imatges.

Com a exemple del canvi de percepció a l’exterior, fonts de la Moncloa recorden l’incident eslovè. El primer ministre,Marjan Sareces va disculpar davant de Sánchez després que el president del país rebés Torra, viatge que va donar peu a la polèmica de la ‘via eslovena’. Segons les mateixes fonts, Sarec va reconèixer al president del Govern que estava “molt enfadat” per l’incident i li va recordar que ell mateix havia transmès l’ordre que ningú de l’Executiu el rebés.